reklama

WHO chce opodatkowania słodzonych napojów

We wtorek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, iż poszczególne rządy na świecie powinny podnieść podatki na napoje z wysoką zawartością cukru, aby w ten sposób walczyć z epidemią otyłości i cukrzycy.

W raporcie zatytułowanym „Polityka Fiskalna dotycząca Diety i Zapobiegania Chorobom Niezależnym” WHO zaznacza, że gdyby w sprzedaży detalicznej cena słodzonych napojów wzrosła o 20% dzięki opodatkowaniu, udałoby się w ten sposób zmniejszyć ilość kupowanych tego rodzaju produktów.

Liczba osób otyłych na świecie wzrosła dwukrotnie w latach od 1980 – 2014. W przypadku mężczyzn jest to 11%, kobiet zaś 15%, co daje około 500 milion osób – stwierdziło WHO. Dodatkowo, 422 miliony osób dorosłych na całym świecie choruje na cukrzycę.

WHO podkreśliło, że dowody na to, iż podatki mają bezpośredni wpływ na zachowania zakupowe konsumentów są jasne i jednoznaczne. Dzięki nim możemy ograniczyć konsumpcję słodzonych napojów, co z kolei pomoże nam w walce z otyłością i cukrzycą.

W 2015 aż 42 miliony dzieci poniżej 5. roku życia było otyłych – stwierdził dr. Francesco Branca, dyrektor Departamentu Żywności i Zdrowia WHO, dodając, że jest to wzrost o ponad 11 milionów na przestrzeni 15 ostatnich lat.

Stany Zjednoczone mają najwyższy wskaźnik otyłości, z kolei w Chinach liczba osób chorych wśród kobiet i mężczyzn jest bardzo podobna do USA.  Słodkie napoje cieszą się popularnością również w Ameryce Łacińskiej – Chile i Meksyk to ich najwięksi konsumenci.

Wytyczne WHO opublikowane w 2015 roku mówią o tym, iż dorośli i dzieci od Ameryki Południowej, Północnej po Europę Wschodnią i Bliski Wschód muszą znacznie zredukować ilość cukrów w diecie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy otyłość. Dzienne spożycie cukrów dla osób dorosłych nie powinno przekraczać 10% wszystkich spożytych wartości odżywczych, jednak najlepiej byłoby utrzymać ten poziom na wysokości 5%.  10% to odpowiednio 50 gram lub 12 łyżeczek cukru.

Rekomendacje WHO dotyczą tak zwanych ‘cukrów wolnych’ – glukozy, fruktozy, sacharozy czy cukru stołowego.

WHO chce opodatkowania słodzonych napojów

We wtorek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, iż poszczególne rządy na świecie powinny podnieść podatki na napoje z wysoką zawartością cukru, aby w ten sposób walczyć z epidemią otyłości i cukrzycy.

W raporcie zatytułowanym „Polityka Fiskalna dotycząca Diety i Zapobiegania Chorobom Niezależnym” WHO zaznacza, że gdyby w sprzedaży detalicznej cena słodzonych napojów wzrosła o 20% dzięki opodatkowaniu, udałoby się w ten sposób zmniejszyć ilość kupowanych tego rodzaju produktów.

Liczba osób otyłych na świecie wzrosła dwukrotnie w latach od 1980 – 2014. W przypadku mężczyzn jest to 11%, kobiet zaś 15%, co daje około 500 milion osób – stwierdziło WHO. Dodatkowo, 422 miliony osób dorosłych na całym świecie choruje na cukrzycę.

WHO podkreśliło, że dowody na to, iż podatki mają bezpośredni wpływ na zachowania zakupowe konsumentów są jasne i jednoznaczne. Dzięki nim możemy ograniczyć konsumpcję słodzonych napojów, co z kolei pomoże nam w walce z otyłością i cukrzycą.

W 2015 aż 42 miliony dzieci poniżej 5. roku życia było otyłych – stwierdził dr. Francesco Branca, dyrektor Departamentu Żywności i Zdrowia WHO, dodając, że jest to wzrost o ponad 11 milionów na przestrzeni 15 ostatnich lat.

Stany Zjednoczone mają najwyższy wskaźnik otyłości, z kolei w Chinach liczba osób chorych wśród kobiet i mężczyzn jest bardzo podobna do USA.  Słodkie napoje cieszą się popularnością również w Ameryce Łacińskiej – Chile i Meksyk to ich najwięksi konsumenci.

Wytyczne WHO opublikowane w 2015 roku mówią o tym, iż dorośli i dzieci od Ameryki Południowej, Północnej po Europę Wschodnią i Bliski Wschód muszą znacznie zredukować ilość cukrów w diecie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy otyłość. Dzienne spożycie cukrów dla osób dorosłych nie powinno przekraczać 10% wszystkich spożytych wartości odżywczych, jednak najlepiej byłoby utrzymać ten poziom na wysokości 5%.  10% to odpowiednio 50 gram lub 12 łyżeczek cukru.

Rekomendacje WHO dotyczą tak zwanych ‘cukrów wolnych’ – glukozy, fruktozy, sacharozy czy cukru stołowego.