Podnosimy odporność jesienią
Treść powstała we współpracy z KUPS (*)

Podnosimy odporność jesienią

Jesień to dla organizmu dziecka spore wyzwanie. Jego system odpornościowy nie działa jeszcze tak wydajnie, jak trzeba – dopiero uczy się rozpoznawać zagrożenia i im przeciwdziałać.

Jeśli dodamy do tego zmienną jesienną pogodę oraz fakt, że dzieci wiele godzin spędzają w zamkniętych pomieszczeniach, w rozkichanych, rozkasłanych skupiskach… Zdecydowanie trzeba szczególnie zadbać o ich odporność jesienią. Jak to zrobić?

Najważniejsza jest racjonalna dieta

Gdy układ odpornościowy dziecka będzie silny, zdecydowanie lepiej upora się z drobnoustrojami i nie podda chorobom. Na pewno z infekcją nie poradzi sobie organizm niedożywiony, któremu brakuje składników odżywczych i mineralnych. On zwyczajnie nie będzie miał siły, by odeprzeć atak bakterii czy wirusów. Stąd tak ważna jest racjonalna dieta i regularne odżywianie. Dziecko powinno spożywać 5 posiłków dziennie. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.

Co powinna zawierać dobrze zbilansowana dieta dziecka?

Ważne są pełnoziarniste makarony i brązowy ryż (źródło cynku), pieczywo pełnoziarniste (źródło błonnika, witamin, żelaza, magnezu, cynku, wapnia czy fosforu), chude mięso, drób (źródło białka, cynku i żelaza), kasze, szczególnie jaglana (źródło cynku), jajka (źródło białka, kwasy Omega), nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 (w tłustych rybach morskich). Nie można zapomnieć o warzywach i owocach, których powinniśmy spożywać w 5 porcjach dziennie (czy wiesz, że sok może być traktowany jako jedna z pięciu porcji?). Do picia podawaj dziecku niegazowaną wodę mineralną.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce, tak surowe, jak poddane obróbce termicznej (także w postaci soków) są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Z punktu widzenia odporności warto zwrócić uwagę na sok pomarańczowy, który jest źródłem witaminy C przyczyniającej się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, redukcji zmęczenia i wyczerpania, a także wpływającej na prawidłowe procesy krwiotwórcze.

Po jakie owoce i warzywa powinny sięgać dzieci?

Zdecydowanie powinniśmy sięgać po owoce i warzywa sezonowe. Niezależnie zaś od sezonu po: czarne porzeczki, cytrusy, banany, jabłka i gruszki, paprykę, szpinak, marchew, cebulę, buraki ćwikłowe, pomidory, bakłażany i wszystkie warzywa strączkowe, a także kiszoną kapustę i kiszone ogórki.
Wybór świeżych owoców i warzyw nie jest imponujący przez cały rok, dlatego warto sięgać po mrożonki i soki.

Aktywność fizyczna

Bardzo ważna w budowaniu odporności jest aktywność fizyczna.  Dzieci mnóstwo czasu spędzają w szkolnej ławce, po lekcjach uczą się przy biurku lub spędzają czas przed komputerem. Dla równowagi powinniśmy zadbać, by się ruszały, najlepiej na świeżym powietrzu. Bieganie po podwórku wydaje się być aktywnością idealną, ale nie gorszą są jej inne formy, także zorganizowane. Dlatego zapisz dziecko na zajęcia ruchowe lub chodźcie razem na spacery czy na pływalnię.

Ruch to sprawność fizyczna, ale i lepsze samopoczucie, dobry stan kości, mięśni, mózgu (który jest dotleniony), ale i układów, choćby krążenia czy immunologicznego. Wysiłek fizyczny dobrze wpływa na produkcję białych krwinek, które bronią organizm przed drobnoustrojami. Jeżeli jest go za mało, układ odpornościowy może działać nieprawidłowo.

Pamiętaj, że niezwykle ważny jest higieniczny tryb życia. Dziecko powinno nie tylko racjonalnie się odżywiać i być aktywne fizycznie, ale chodzić spać o stałej porze. Optymalna liczba godzin regeneracyjnego snu przełoży się na kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną dziecka. Nie mniej istotny jest uregulowany tryb życia, unikanie stresów, a także skupisk ludzi (np. centrum handlowe).

Sfinansowano ze Środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.