Wszystko co rodzic powinien wiedzieć o sokach
Treść powstała we współpracy z KUPS (*)

Wszystko co rodzic powinien wiedzieć o sokach

Choć specjaliści mówią, że soki są zdrowe i z powodzeniem mogą zastąpić jedną z pięciu codziennych, zalecanych porcji warzyw i owoców, nie sięgamy po nie zbyt chętnie. Dlaczego? Bo gubimy się w gąszczu faktów, plotek i mitów. Czy wiesz, czym tak naprawdę jest sok? Poznaj kilka faktów.

Co to jest sok?

Zgodnie z przepisami prawa, zarówno Unii Europejskiej, jak i obowiązującego w Polsce, każdy sok owocowy, a także pomidorowy to sok 100%. Oznacza to, że w soku owocowym nie może znaleźć się nic poza owocami, z których go otrzymano.

Dzięki temu sięgając po karton z napisem sok pomarańczowy możesz mieć pewność, że znajdziesz w nim tylko i wyłącznie składniki pochodzące z tych owoców. Przepisy zabraniają dodawania do soków: konserwantów, sztucznych barwników i aromatów oraz dosładzania soków owocowych, także pomidorowych i 100% warzywnych.

Sok to źródło witamin i minerałów

Sok owocowy, ponieważ powstał w 100% z owoców, podobnie jak one jest źródłem cennych witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dba o to nie tylko prawo, ale i nowoczesna technologia.

Pozwala ona na przeprowadzenie procesu pasteryzacji, podobnego do znanego, domowego procesu robienia przetworów na zimę, ale w zdecydowanie krótszym czasie. Jedyne, co zabija pasteryzacja, to drobnoustroje i enzymy, które prowadziłyby do zepsucia soku – nie ma istotnych strat soli mineralnych i makroelementów.
Może się nawet zdarzyć, że soki świeżo wyciskane, które powstaną z owoców przechowywanych w chłodni, np. w okresie zimowym mogą mieć niższą zawartość witaminy C niż pasteryzowane soki z kartonu. A to dlatego, że te ostatnie powstają z zagęszczonego soku z owoców zebranych w szczycie sezonu, kiedy owoce są najbogatsze w witaminy.

Dzięki temu na przykład szklanka pasteryzowanego pomarańczowego soku zaspokaja ok. 60 – 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której nasz organizm nie potrafi gromadzić” – twierdzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Cukier w soku? Ależ skąd!

Soków owocowych, pomidorowych oraz 100% warzywnych nie można dosładzać w jakikolwiek sposób – np. cukrem, fruktozą, glukozą, syropem glukozowo-fruktozowym czy słodzikami. Cukier, jaki widnieje w tabeli odżywczej na opakowaniach tych soków to cukier naturalnie występujący w owocach i warzywach, z których ten sok powstał (czyli soki te zawierają taką ilość cukrów jak owoce i warzywa, z których powstały). Gdyby producent dodał jakąkolwiek substancję słodzącą do soku owocowego, pomidorowego lub 100% warzywnego, złamałby prawo.

Sok nie zawiera konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników

Regulacje prawne, zakazujące dosładzania cukrami soków owocowych oraz dodawania słodzików, zakazują też dodawania do wszystkich soków owocowych i warzywnych  jakichkolwiek konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Producenci nie mogą też pisać na opakowaniach, że ich sok tych substancji nie zawiera, ponieważ  reguluje to prawo. A niestety konsumencie nie są tego świadomi.

Sok nie jest bombą kaloryczną

Ponieważ nie wolno soków dosładzać, jego wartość kaloryczna jest zbliżona do wartości kalorycznej owoców, jakie posłużyły do jego produkcji. Przeciętna wartość energetyczna 100 ml soku wynosi ok. 40 – 50 kcal. Na przykład 100 g pomarańczy to ok. 45 kcal, a 100 ml soku pomarańczowego to również ok. 45 kcal.

Sok nie jest rozcieńczonym koncentratem

Sok odtworzony to nie sok z rozcieńczonego dużą ilością wody „koncentratu”. Owszem, powstaje on z soku zagęszczonego, który mylnie nazywany bywa koncentratem, ale poprzez dodanie do niego maksymalnie takiej ilości wody, jaka wcześniej została odparowana. Dodanie przez producenta większej jej ilości byłoby złamaniem prawa.

Dobre, bo z Polski

I na koniec jeszcze jedna dobra wiadomość. Polscy producenci soków przechodzący kontrole zarówno Europejskiego Systemu Kontroli Jakości (EQCS), krajowego Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK), jak i polskiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych są liderem na rynku, jeśli chodzi o jakość produktów i przestrzeganie przepisów prawnych.

Sfinansowano ze Środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.