reklama

reklama

Panna cotta z sosem owocowym

Panna cotta smakuje obłędnie i pięknie się prezentuje. Nie każdy wie, że ten szykowny włoski deser jest tak prosty w przygotowaniu.

Kto by pomyślał, że aby ją wyczarować, potrzeba zaledwie kilku składników?

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego (wanilinowego)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag truskawek lub malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Śmietankę gotuj 10 minut z cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia.

Włóż krem do foremek, wstaw do lodówki na kilka godzin (około 5).

W rondelku lekko zrumień cukier puder, dodaj owoce (jeśli nie są mrożone - pokrój je), wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem. Tak powstałym sosem polej wyjęty z foremek deser. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: