Kulki rybne z sosem limonkowym i sałatą

Kulki rybne z sosem limonkowym i sałatą

Dzisiaj do lunchboxów poturlają się kulki rybne w towarzystwie sosu limonkowego. Smaczne na gorąco i na zimno również.

Aby przygotować danie, potrzebujesz:

  • 60 dkg ryby - akurat miałam dorsza, ale idealny byłby pewnie łosoś
  • 1 jajo
  • 1 sucha bułka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • trochę mleka
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Rybę, bułkę, jajo, cebulę, pietruszkę, czosnek zmiksowałam.

reklama

Dodałam ugotowane i wystudzone ziemniaki..

Dodaj mleko, dodaj jeśli masa jest zbyt gęsta, a bułkę tartą - jeśli zbyt rzadka.

Dodaj przyprawy,

Uformuj kuleczki. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na patelni. Ja wrzucałam do wrzącego oleju i po zarumienieniu przekładałam na suchą patelnię pod przykrycie. Z tej ilości wyszło mi koło 40 kuleczek.

Sos

Do tego sos: połączyłam trochę oliwy z majonezem. Dodałam sok z jednej limonki + ząbek czosnku - można czosnek odpuścić.

Sałata najprostsza - sałata lodowa z zieloną cebulką polana oliwką i sokiem z cytryny.

A truskawka? No taki eksperyment, czy dzieci przeżyją:)

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: