Żywienie

Dlaczego chipsy są niezdrowe dla dzieci

Jednym z rodzajów ”junk food” tzw. śmieciowego jedzenia są chipsy ziemniaczane. Dlaczego jednak posiekane na plasterki, przyprawione i usmażone ziemniaki, mają być niezdrowe?

Owszem ziemniak to warzywo, jednak w procesie jego obróbki do postaci smacznego chipsa zachodzi wiele chemicznych procesów, które w istotny sposób zmieniają jego wartość odżywczą i tym samym powodują, że staje się on niezdrowy.

Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Regularne spożywanie dużych ilości akrylamidu powoduje powstawanie w organizmie stanów zapalnych. Ilość tej szkodliwej substancji, która może wpłynąć na zdrowe, zależy od masy ciała. Zatem po spożyciu paczki chipsów dzieci dostarczą do organizmu więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż na przykład dorosły mężczyzna. Dlatego, dla dzieci i młodzieży tego typu żywność jest szczególnie niebezpieczna.

Kolejnymi związkami, które powstają na skutek smażenia w głębokim tłuszczu, są kwasu tłuszczowe Trans, które skutecznie podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, mają działanie miażdżyco twórcze obecnie też uważane są za większy czynnik ryzyka chorób układu krążenia niż nasycone kwasy tłuszczowe.

W dodatku dla uzyskania pożądanego smaku do chipsów dodaje się polepszacze smaku oraz konserwanty, jeśli nawet producent deklaruje, że jego produkt nie zawiera konserwantów pozostaje jeszcze kwestia ogromnej ilości soli. Nadmiar soli w diecie dziecka jest niezdrowy ponieważ nerki niezbyt dobrze radzą sobie jeszcze z dużą jej ilością, razem z nią jest wchłaniana też woda, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sól w dodatku podnosi poziom ciśnienia krwi i prowadzi do powstania chorób układu krążenia. Na nadciśnienie tętnicze może chorować już kilkunastoletnie dziecko nie jest to wyłącznie przypadłość dorosłych.

Chipsy to również bardzo bogate źródło energii pochodzącej głównie z tłuszczy i tak 100g chipsów zawiera ok. 500 Kcal, dlatego dzieci które jedzą chipsy mogą szybciej przybierać na wadze co grozi nadwagą i otyłością.

Dbając o zdrowie dzieci nie pozwalajmy im na jedzenie wysoko przetworzonej żywność w tym chipsów, sami również strońmy od takich produktów.

Agnieszka Kozioł-Kozakowska
dietetyczka
Nutricenter

blog comments powered by Disqus
 

Niezbędniki w dziale zdrowe dziecko