reklama

Czy Nutella jest rakotwórcza? Marka rozpoczyna kampanię broniącą produkt.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że olej palmowy może stwarzać ryzyko zachorowania na raka. Ferrero, producent Nutelli rozpoczął kampanię reklamową, która ma zapewnić klientów, że jego produkt jest bezpieczny.

Dodatek oleju palmowego powoduje, że krem ma dużo gładszą fakturę oraz znacznie dłuższą trwałości. Jednakże w raporcie Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzono, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inne oleje. Podobne stanowisko ma WHO.

Ferrero twierdzi, że rezygnacja z oleju palmowego nie tylko pozbawiłaby produktu charakterystycznej gładkości, ale również wzrosłaby jego cena. Producent rozpoczął kampanię, w której broni Nutellę mówiąc między innymi, że:



"Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i jest przetwarzane w kontrolowanych temperaturach"

Szczegółowy raport EFSA, opublikowanej w maju 2016 roku, ostrzegał, że olej palmowy po oczyszczeniu w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza staje się niebezpieczny dla zdrowia. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju palmowego i neutralizacji zapachu.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieją wystarczające dowody na to, że estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze.

Jednak Ferrero mówi, że wykorzystuje proces przemysłowy, który łączy temperaturę nieco poniżej 200 ° C i bardzo niskim ciśnieniem w celu zminimalizowania zanieczyszczenia.

Szczegółowe badania nad zanieczyszczeniami - znany jako GE - zostały rozpoczęte przez Komisję Europejską w 2014 roku a substancje powstające podczas rafinacji przemysłowej, zidentyfikowano jako potencjalnie szkodliwe.

O potencjalnym ryzyku informuje Światowa Organizacja Zdrowia i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, ale nie zaleca konsumentom zaprzestania spożywania i stosowania oleju palmowego w żywności.

We Włoszech po badaniu EFSA największa sieć supermarketów Coop wycofała olej palmowy ze wszystkich produktów własnej marki, również firma Barilla zrezygnowała z używania oleju palmowego.

EFSA odmówiła komentarza na temat możliwych zagrożeń związanych z rafinacji oleju palmowego w niższych temperaturach. Włoska Rada Reklamy dostaje zgłoszenia z prośba o zablokowanie kampanii za wprowadzenie w błąd konsumentów zarówno dotyczących zagrożeń dla zdrowia jak i dla środowiska.

 

Źródło REUTERS



 

 

Czy Nutella jest rakotwórcza? Marka rozpoczyna kampanię broniącą produkt.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że olej palmowy może stwarzać ryzyko zachorowania na raka. Ferrero, producent Nutelli rozpoczął kampanię reklamową, która ma zapewnić klientów, że jego produkt jest bezpieczny.

Dodatek oleju palmowego powoduje, że krem ma dużo gładszą fakturę oraz znacznie dłuższą trwałości. Jednakże w raporcie Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzono, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inne oleje. Podobne stanowisko ma WHO.

Ferrero twierdzi, że rezygnacja z oleju palmowego nie tylko pozbawiłaby produktu charakterystycznej gładkości, ale również wzrosłaby jego cena. Producent rozpoczął kampanię, w której broni Nutellę mówiąc między innymi, że:



"Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i jest przetwarzane w kontrolowanych temperaturach"

Szczegółowy raport EFSA, opublikowanej w maju 2016 roku, ostrzegał, że olej palmowy po oczyszczeniu w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza staje się niebezpieczny dla zdrowia. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju palmowego i neutralizacji zapachu.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieją wystarczające dowody na to, że estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze.

Jednak Ferrero mówi, że wykorzystuje proces przemysłowy, który łączy temperaturę nieco poniżej 200 ° C i bardzo niskim ciśnieniem w celu zminimalizowania zanieczyszczenia.

Szczegółowe badania nad zanieczyszczeniami - znany jako GE - zostały rozpoczęte przez Komisję Europejską w 2014 roku a substancje powstające podczas rafinacji przemysłowej, zidentyfikowano jako potencjalnie szkodliwe.

O potencjalnym ryzyku informuje Światowa Organizacja Zdrowia i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, ale nie zaleca konsumentom zaprzestania spożywania i stosowania oleju palmowego w żywności.

We Włoszech po badaniu EFSA największa sieć supermarketów Coop wycofała olej palmowy ze wszystkich produktów własnej marki, również firma Barilla zrezygnowała z używania oleju palmowego.

EFSA odmówiła komentarza na temat możliwych zagrożeń związanych z rafinacji oleju palmowego w niższych temperaturach. Włoska Rada Reklamy dostaje zgłoszenia z prośba o zablokowanie kampanii za wprowadzenie w błąd konsumentów zarówno dotyczących zagrożeń dla zdrowia jak i dla środowiska.

 

Źródło REUTERS