reklama

Ministerstwo zdrowia wyda poradnik jak stosować tzw. rozporządzenie sklepikowe

W ciągu maksymalnie 3 tygodni powstanie poradnik, jak stosować tzw. rozporządzenie sklepikowe - zapowiada resort zdrowia. Ma on rozwiać wątpliwości pojawiające się w związku z interpretacją i stosowaniem nowych przepisów.

Nowe przepisy dotyczące m.in. zasady przygotowywania posiłków w stołówkach oraz produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach, weszły w życie od września br. Wprowadziła je nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Niestety nowe przepisy, obowiązujące w przedszkolach i szkołach z wyjątkiem szkół dla dorosłych, budzą wiele wątpliwości.

Już w połowie września resort zdrowia na swojej stronie opublikował wyjaśnienia niektórych zapisów rozporządzenia. Teraz przyszedł czas na poradnik, który ma odpowiadać na pytania związane z rozporządzeniem, ale także być swoistym przewodnikiem zdrowego żywienia - zarówno dla stosujących nowe przepisy, jak i dla rodziców.

We wtorek w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie odbyło się spotkanie, podczas którego mówiono o tym, jakie produkty można sprzedawać w szkolnych sklepikach i podawać w stołówkach. Spotkanie zorganizowało Ministerstwo Zdrowia we współpracy z IŻŻ; wzięli w nim udział m.in. eksperci, którzy uczestniczyli w pracach nad nowymi przepisami, a także przedstawiciele oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz ajenci, intendenci, pracownicy stołówek.

Wiceminister zdrowia Beata Małecka-Libera: resort nie wyklucza ewentualnych korekt i doprecyzowania przepisów rozporządzenia, jednak jego główny cel - kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci - uważa za słuszny i na pewno się z niego nie wycofa. Rozporządzenie sklepikowe to początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci. Mamy przygotowaną długofalową strategię.

Wiceminister podkreśliła, ze inspekcja sanitarna, która zobowiązana jest do czuwania nad przestrzeganiem tych regulacji prowadzi kontrole, choć jeszcze nie nakłada kar. Przede wszystkim instruuje i doradza prowadzącym sklepiki i stołówki. Przypomnimy, że w przypadku złamania przepisów na ajenta prowadzącego sklepik lub stołówkę inspekcja sanitarna może nałożyć karę w wysokości nawet 5 tys. Zł, a dyrektor placówki może rozwiązać z nim umowę w trybie natychmiastowym.

Źródło: PAP