reklama

reklama

Gofry

Wiadomo, że najlepsze na świecie gofry serwowane są w sezonie letnim w Mikołajkach,

niemniej te wykonane według poniższego przepisu są w stanie godnie je zastąpić – i to w warunkach domowych, przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty. Aby zachwycić dzieci, potrzebujesz kilku składników, no i gofrownicy.

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka
  • Jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszasz (najlepiej sprawdza się robot kuchenny lub trzepaczka ośmioramienna). Ciasto jest gęste - i takie ma być.

Wylewaj je do nagrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Piecz na złoto. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem, bitą śmietaną, musem owocowym czy dżemem. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: