reklama

Gofry

Wiadomo, że najlepsze na świecie gofry serwowane są w sezonie letnim w Mikołajkach,

niemniej te wykonane według poniższego przepisu są w stanie godnie je zastąpić – i to w warunkach domowych, przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty. Aby zachwycić dzieci, potrzebujesz kilku składników, no i gofrownicy.

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka
  • Jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszasz (najlepiej sprawdza się robot kuchenny lub trzepaczka ośmioramienna). Ciasto jest gęste - i takie ma być.

Wylewaj je do nagrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Piecz na złoto. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem, bitą śmietaną, musem owocowym czy dżemem. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.