reklama

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy to fantastyczny, efektowny deser, który uszczęśliwi nie tylko amatorów czekolady.

Jest esencjonalny i bardzo, bardzo czekoladowy. Przygotowuje się go ekspresowo (musisz tylko mieć kokilki – ceramiczne naczynka do zapiekania).

Najlepiej smakuje na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych i wisienką…

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek mąki
  • 2 jaja
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Żółtka i jaja ukręć z cukrem. Dodaj mąkę. Wymieszaj.

Czekoladę i masło rozpuść. Ostudź. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.

Masę przełóż do wysmarowanych masłem kokilek i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 8-12 min (w zależności od tego, jaką konsystencję babeczek chcesz uzyskać). Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.