reklama

Tarta z kremem mascarpone i owocami

Tartę możesz podawać na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jako danie obiadowe, jak i na słodko, jako pyszny deser. 

W wydaniu deserowym tarta lubi karmel, owoce, bitą śmietaną i kremy (także idąc nieco na skróty). Jednak najpyszniejszym, a i najpiękniejszym wariantem jest tarta z kremem mascarpone, na którym spoczywają soczyste owoce, posypane cukrem pudrem... Mniam!

Składniki:

  •  szklanka mąki
  •  pół kostki masła (100 g)
  •  jajko
  •  szczypta soli
  •  cukier (łyżeczka)
  •  łyżka wody

Krem:

  •  100 g serka mascarpone
  •  100 g śmietanki 30%-36%
  •  2 łyżki cukru pudru
  •  kilka kropli ekstraktu z wanilii   
  • 2 szklanki owoców: malin, truskawek czy borówek

Sposób przygotowania:

Ciasto. Do mąki wrzuć pokrojone na małe kawałki masło, wgnieć je w mąkę. Dodaj cukier, sól, jajko, łyżkę wody (jeśli trzeba, dodaj nieco więcej). Zrób to dość szybko.

Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę (pamiętaj, by zrobić wyższe brzegi) i włóż ją do lodówki (możesz też zawinąć kulę ciasta w folię, włożyć do lodówki, dopiero potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika (180 stopni stopni) na 25 minut. Aby ciasto nie wyrosło, możesz przykryć je papierem i obciążyć fasolą (wtedy 15 minutach ją odkrywasz i kolejne 10 pieczesz bez papieru).

Nadzienie:

Ubij śmietanę na sztywno, dodaj ją do serka mascarpone, wymieszaj z cukrem i wanilią. Masę wyłóż na spód tarty. Przed podaniem połóż owoce, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce