reklama

Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

To danie przywodzi na myśl kuchnię babci. Jest pyszne, pożywne i łatwe do przygotowania.

Kawałki piersi kurczaka w aromatycznym, gęstym sosie to radość dla podniebienia i oczu, zwłaszcza rodziców – dzieciaki kochają przecież proste, niewyszukane dania.

Składniki:

·    pierś z kurczaka
·    cebula
·    kwaśna śmietana – około 100 g
·    2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek
·    olej do smażenia
·    mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Pierś podziel na 2 części, przekrój wzdłuż, a potem każdą na 2-3 kawałki. Lekko ugnieć palcami. Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę). Odstaw do lodówki.

Przesmaż obtoczone w mące mięso na dobrze rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodaj pokrojoną cebulę. Podlej wodą i duś 15 minut.

Do mięsa dodaj śmietanę, dopraw do smaku (pieprz, sól), posyp obficie koperkiem. Zagotuj, duś 2 minuty.

Podawaj z ziemniakami, ryżem bądź puree. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,00 z 5. Głosów: 5
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.