reklama

Makaroz z bazyliowym pesto

Oryginalnie pesto z bazylii powinno się robić w moździerzu, w którym rozciera się wszystkie składniki.

Jeżeli nie masz czasu albo moździerza- wykorzystaj blender. Pamiętaj tylko żeby nie "zmasakrować" składników:-)

Składniki
25 g liści świeżej bazylii
¼ szklanki oliwy extra virgin
3 łyżki sera parmezan
1 łyżka owczego sera pecorino
1 ząbek czosnku
½ łyżka orzeszków piniowych
1 szczypta soli
450 g. makaronu

Przygotowanie

W blenderze umieść bazylię, sól i czosnek. Miksuj przez kilka sekund.
Dodaj orzeszki i włącz blender znów na chwileczkę. Następnie dodaj parmezan, pecorino, a na koniec wlej oliwę i wymieszaj przez 5 sekund .

W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj z pesto i możesz nakładać na talerze. Do stołu możesz podać trochę listków bazylii i dodatkowo ser.

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama