Tarta ze szpinakiem

Nie każdy lubi lubi szpinak, jednak w tym zestawieniu ma on duże szanse na akceptację i... sympatię.

Ta tarta jest pyszna, dlatego znika tak szybko, jak szybko się ją robi.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół kostki masła (100 g)
  • jajko
  • sól
  • łyżka wody
  • paczka szpinaku mrożonego (lub pęczek świeżego)
  • cebula
  • czosnek
  • 100 g śmietany
  • 15 dag żółtego sera(lub pół opakowania fety)
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

reklama

Ciasto. Do mąki wrzuć pokrojone na małe kawałki masło, wgnieć je w mąkę. Dodaj sól, jajko, łyżkę wody (jeśli trzeba, dodaj nieco więcej). Zrób to dość szybko.

Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę (pamiętaj, by zrobić wyższe brzegi) i włóż ją do lodówki (możesz też zawinąć kulę ciasta w folię, włożyć do lodówki, dopiero potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut, aż się zarumieni. Możesz przykryć ciasto papierem i docisnąć fasolą, by nie urosło.

Farsz. Na patelni zrumień cebulę, dodaj czosnek i szpinak (najlepiej lekko już rozmrożony). Poduś całość przez chwilę, żeby odparowała woda. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Wymieszaj starty ser (lub pokruszoną fetę), jajko, śmietanę, dodaj do szpinaku. Tak powstałą masą zalej podpieczoną tartę. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

reklama

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Spaghetti bolognese - wersja dla dzieci

Spaghetti bolognese - wersja dla dzieci

I dzieciaki, i rodzice uwielbiają spaghetti. Dzieci – bo jest smaczne, kusi wyglądem, a jedzenie go...   Więcej

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Piękne, smaczne, w optymistycznym kolorze - risotto szpinakowe. Świetne dla wszystkich fanów risotto i...   Więcej

Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego groszku

Zarówno mali wegetarianie (ale mięsożercy także, a jakże!), jak i ich mamy, z pewnością ucieszy...   Więcej

Klopsiki

Klopsiki

Smaczne, lekkkostrawne i szybkie w przygotowaniu zachwycą nie tylko dzieci, ale także dorosłych...   Więcej

Łosoś zapiekany z zielonym groszkiem

Łosoś zapiekany z zielonym groszkiem

Łosoś zapiekany z zielonym groszkiem to świetny pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Jego dodatkowym...   Więcej

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

To danie przywodzi na myśl kuchnię babci. Jest pyszne, pożywne i łatwe do przygotowania. Kawałki piersi...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce