reklama

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły na stole grają zazwyczaj drugoplanowe role - najczęściej są zdrowym dodatkiem do mięsnych dań głównych.

Tymczasem okazuje się, że te zielone warzywa, zwłaszcza w towarzystwie aromatycznego sera, w roli głównej sprawdzają się... całkiem smacznie.

Składniki:

  • ½ kg mrożonych brokułów
  • 8 łyżek masła
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i popierz
  • olej lub masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Sposób przygotowania:

Na patelni lub w rondlu rozpuść cztery łyżki masła i wymieszaj je z bułką tartą i odrobiną soli i pieprzu.

Ćwierć szklanki mleka wymieszaj dokładnie z jajkiem i zanurz w nim różyczki brokułów. Następnie obtocz je w bułce z masłem.

Warzywa ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż bułka się przyrumieni.

W tym czasie przygotuj beszamel: rozpuść na patelni pozostałość masła i wymieszaj z mąką, solą i pieprzem, a następnie wlej szklankę mleka, ciągle mieszając. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje.

Wsyp do niego ser i mieszaj. Polane sosem brokuły podaj z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.