Faszerowana cukinia

Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem - stanowi smaczne, doskonałe tło dla różnych kulinarnych wariacji - tak z mięsem, jak i bez.

Faszerowana jest fantastyczną alternatywą dla zapiekanek i świetnym pomysłem na lekką kolację.

Potrzebne składniki:

  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • marchew
  • mięso mielone (ok. 300 g)
  • pomidory z puszki/sos pomidorowy
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, kurkuma
  • ugotowany ryż 
  • żółty ser - starty lub w plastrach

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj mięso. Posól, przesmaż.

reklama

Dodaj marchew i miąższ cukinii, dolej nieco wody, przypraw do smaku i podduś - aż wszystko zmięknie. Dodaj pomidory - poduś jeszcze chwilę. Dopraw, jeśli to konieczne.

Wymieszaj farsz z ugotowanym ryżem.

Połówki cukinii napełnij farszem, przykryj serem i zapiecz w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym oliwą, w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

reklama

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły na stole grają zazwyczaj drugoplanowe role - najczęściej są zdrowym dodatkiem do mięsnych dań...   Więcej

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kanapek. Robi się je szybko, a smakują...   Więcej

Papryka nadziewana twarogiem

Papryka nadziewana twarogiem

Paprykę można faszerować na wiele sposobów - mięso mielone, ryż, ser to klasyka. A gdyby tak...   Więcej

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka jest świetnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy grzanek. Banalnie prosta,...   Więcej

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka można jeść na wiele sposobów – na miękko, na twardo, jako jajecznicę, jaja sadzone czy omlety. ...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce