Łosoś ze szpinakiem i fetą zapiekany w cieście francuskim

Łosoś, szpinak i feta to połączenie absolutnie genialne. To prawdziwa bomba!

To danie jest niezwykle pyszne, zdrowe i… piękne. To prosta, super szybka propozycja na lekką i wykwintną kolację.

Składniki:

reklama

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 30 dag świeżego łososia (pozbawionego skóry)
  • mrożony szpinak (paczka ok. 400 g)
  • ser feta
  • czosnek
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania: Rozmrożony szpinak podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dopraw lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.

Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie (którszy bok) rozłóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia – skrop go cytryną i z góry lekko oprósz solą. Złóż ciasto, podwiń brzegi pod spód. Posmaruj wierzch jajkiem.

Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

reklama

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

reklama

Desery 

Kolacje

Ocena: 1 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły na stole grają zazwyczaj drugoplanowe role - najczęściej są zdrowym dodatkiem do mięsnych dań...   Więcej

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem - stanowi smaczne, doskonałe tło dla różnych kulinarnych...   Więcej

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kanapek. Robi się je szybko, a smakują...   Więcej

Babeczki z szynką i serem

Babeczki z szynką i serem

Babeczki z szynką i serem to nic innego jak wytrawna wariacja muffinowa. Super szybkie do wykonania - a...   Więcej

Papryka nadziewana twarogiem

Papryka nadziewana twarogiem

Paprykę można faszerować na wiele sposobów - mięso mielone, ryż, ser to klasyka. A gdyby tak...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce