reklama

Rolada z mięsem mielonym po meksykańsku

Mięso mielone, przyrządzone na styl meksykański, zawinięte w łatwe do przygotowania ciasto to... Ach!

Jest świetnym samodzielnym daniem obiadowym bądź propozycją na pożywną kolację. Nie jest czasochłonne, nie wymaga specjalnych przygotowań, a smakuje naprawdę wybornie. No i jak świetnie wygląda!

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 25 dag mięsa mielonego
  • puszka fasoli czerwonej (nie cała)
  • puszka kukurydzy (nie cała)
  • sos pomidorowy
  • czerwona papryka
  • czosnek
  • chili w proszku, sól, pieprz plus ulubione przyprawy (oregano, bazylia, cząber, tymianek)
  • olej/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili czosnek i mięso. Podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę i fasolę (tyle, ile lubicie). Po minucie zalej sosem pomidorowym (mogą być rozdrobnione pomidory z puszki) – tak, by całość nie była zbyt rzadka. Dopraw do smaku, pogotuj chwilkę, odparuj wodę (masa musi być dość gęsta). Odstaw do wystygnięcia.

Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj je w prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem. Na jednej połowie (krótszy bok) rozłóż nadzienie. Złóż ciasto w prostokąt, podwiń brzegi pod spód.

Wierzch posmaruj jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekaj 30-40 minut. Podawaj z surówką, sałatką. Smacznego

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

reklama