reklama

Sałatka warzywna z łososiem i jajkami

Danie zainspirowane jest sałatka nicejską w wersji zimowej autorstwa Gordona Ramsaya. Przepis  nieco zmodyfikowałam - uprościłam.

Taką sałatkę – na co dzień i od święta - zje i dorosły, i dziecko. Jest obłędna! Sycąca, smaczna i… piękna.

 

 

Składniki:

·    Kawałek świeżego łososia (ok. 40 dag)
·    6 jajek
·    Kilka ziemniaków
·    Pół opakowania fasolki szparagowej
·    Sałata lodowa bądź mix sałat
·    Pomidorki koktajlowe
·    Czarne oliwki
·    Sól i pieprz
·    Bazylia
·    cytryna

Na sos:

·    Jogurt naturalny (jeden mały)
·    Majonez (2 łyżki)
·    Czosnek (sprasowany ząbek)
·    Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia oczyść, ugotuj w bulionie warzywnym (i w nim studź kilka minut) bądź usmaż na patelni grillowej.

Sos. Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw.

Ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

Pomidorki przekrój na ćwiartki – skrop je cytryną, zalej oliwią, posyp bazylią (lub połóż świeże listki). Odstaw.
 
Jajka. Możesz je przygotować na 2 sposoby. Klasycznie ugotować na twardo lub tak, jak robi to Gordon Ramsay, czyli: weź 6 filiżanek lub kokilek, wysmaruj je masłem. Na dno połóż liść bazylii (autor proponuje ułożenie dodatkowo kawałków anchois), wbij – delikatnie – jajko. Posyp solą i pieprzem. Wstaw kokilki do blaszki z gorąca wodą (lub płaskiego garnka), a ją – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 8 minut.

Ziemniaki przesmaż do zrumienienia na oliwie z oliwek, dorzuć fasolkę. Przesmaż jeszcze chwilę.

Na talerzu ułóż porwane na kawałki liście sałaty, plastry ziemniaków, fasolkę i ćwiartki pomidora. Następnie jajka (jeśli są gotowane, podziel je na ćwiartki) i podzielonego na mniejsze kawałki łososia. Dorzuć kilka oliwek. Skrop przygotowanym sosem.