reklama

reklama

Warzywa w sosie carbonara

Sos carbonara - niezwykle aromatyczny i pyszny, kojarzy nam się z makaronem, w tym bowiem zestawieniu występuje najczęściej.

Poniżej propozycja nieco inna, lżejsza - jednak nie mniej smakowita.

Składniki:

  • dowolne warzywa: marchew, brokuły, kalafior (mogą być mrożone)
  • cebula
  • mały kubek śmietany homogenizowanej
  • 10 dag chudego boczku
  • 2 żółtka
  • bazylia, oregano, pietruszka, sól, pieprz, tymianek 
  • 10 dag parmezanu (lub innego ostrego sera)

Sposób przygotowania:

Warzywa (krążki marchwi i koszyczki brokułów i kalafiorów) niedługo gotuj w osolonej wodzie – tak, by były lekko twarde.

Pokrojony boczek przesmaż na patelni. 

Na drugiej patelni przesmaż cebulę, następnie dodaj śmietanę rozbełtaną z żółtkami i parmezanem. Wsyp przyprawy, boczek (odsącz z tłuszczu). Polej gorące warzywa. Danie możesz posypać wiórkami prażonej cebuli lub świeżą pietruszką. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: