Warzywa w sosie carbonara

Sos carbonara - niezwykle aromatyczny i pyszny, kojarzy nam się z makaronem, w tym bowiem zestawieniu występuje najczęściej.

Poniżej propozycja nieco inna, lżejsza - jednak nie mniej smakowita.

Składniki:

  • dowolne warzywa: marchew, brokuły, kalafior (mogą być mrożone)
  • cebula
  • mały kubek śmietany homogenizowanej
  • 10 dag chudego boczku
  • 2 żółtka
  • bazylia, oregano, pietruszka, sól, pieprz, tymianek 
  • 10 dag parmezanu (lub innego ostrego sera)

reklama

Sposób przygotowania:

Warzywa (krążki marchwi i koszyczki brokułów i kalafiorów) niedługo gotuj w osolonej wodzie – tak, by były lekko twarde.

Pokrojony boczek przesmaż na patelni. 

Na drugiej patelni przesmaż cebulę, następnie dodaj śmietanę rozbełtaną z żółtkami i parmezanem. Wsyp przyprawy, boczek (odsącz z tłuszczu). Polej gorące warzywa. Danie możesz posypać wiórkami prażonej cebuli lub świeżą pietruszką. Smacznego!

reklama

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

reklama

Desery 

Kolacje

Ocena: 4.5 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły zapiekane w sosie serowym

Brokuły na stole grają zazwyczaj drugoplanowe role - najczęściej są zdrowym dodatkiem do mięsnych dań...   Więcej

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem - stanowi smaczne, doskonałe tło dla różnych kulinarnych...   Więcej

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą

Grzanki z mozarellą to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kanapek. Robi się je szybko, a smakują...   Więcej

Papryka nadziewana twarogiem

Papryka nadziewana twarogiem

Paprykę można faszerować na wiele sposobów - mięso mielone, ryż, ser to klasyka. A gdyby tak...   Więcej

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka jest świetnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy grzanek. Banalnie prosta,...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce