reklama
Aromatyczny ryż z warzywami, świezym impirem i chilli

Aromatyczny ryż z warzywami, świezym impirem i chilli

Znacie takie momenty? Na koncie pustki, w lodówce hula wiatr... Na szczęście w głowie szaleją pomysły, włącza się wyobraźnia - Co? Ja czegoś nie wymyślę?

I tak o to przedstawiam pomysł autorski, ale zadziwiająco dobry:)

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 500 g ryżu basmati
  • garść owoców berberysu (lub żurawiny)
  • 2 zielone dymki
  • kawałek świeżego imbiru
  • kawałek świeżego chilli
  • garść migdałów
  • puszka mleka kokosowego1 kostka rosołowa kurza bez glutaminianu (no, ale kostka-sorry, możecie dać rosół)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kurkuma, chilli, czarny pieprz, kolendra, papryka, kardamon,

Sposób przygotowania:

Marchewkę i cebulę starłam na najdrobniejszych "oczkach". No dobra starła maszyna.

Na patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam na nią warzywa i zaczęłam podsmażać.

Po chwili dodałam ryż i smażyłam dalej.

Zalałam mlekiem kokosowym i hmm...rosołem.

Po 10 minutach wsypałam owoce berberysu, chilli, wcisnęłam czosnek, starłam imbir, dodawałam przyprawy i próbowałam.

"15-minutowy ryż", jakoś dłużej się gotował niż w przepisie, ale dzięki temu migdały uprażyłam na małej patelni, a dymkę pokroiłam.

Kiedy ryż zmiękł, a po domu roznosił się apetyczny zapach, przełożyłam do pudełeczka. Uwaga, jeśli weźmiecie do szkoły, pracy itp., zapakujcie migdały i cebulkę oddzielnie - wsypcie dopiero, kiedy zaczniecie jeść.

Ryż jest kleisty i to jest ok, a całość i na ciepło, i na zimno - idealna. Fascynaci mogą sobie z ryżu ulepić kolorowe kuleczki;)

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.