reklama
Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Na bułeczki dyniowe potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 60 g masła, schłodzonego, posiekanego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2/3 szklanki puree gotowane dynia piżmowej (ja pokroiłam w kostkę 1 kg., dolałam troszkę wody i gotowałam 20 min. a potem zmiksowałam i miałam puree do bułeczek i do sosu, o którym później)
  • Dodatkowo maślanka, do posmarowania

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 ° C / 200 ° C, jeśli masz termoobieg. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj oliwą.
  • Połącz mąkę, gałkę muszkatołową, cukier i sóli. Dodaj masło. wyrabiaj rękoma.
  • Dodaj maślankę i dynię. I tu w przepisie było tak: Za pomocą płaskiego ostrza noża, mieszać aż zrobisz lepkie ciasto i wtedy ugniataj. Ja od razu zrobiłam to w rękach, w dodatku okazało się, ze potrzebuję więcej mąki. I pewnie dlatego moje bułeczki wyszły dosyć twarde- chociaż pyszne. Więc ja już w tym momencie lepiłam kulki. Tymczasem w przepisie:
  • Podsyp mąką wałek do ciasta, delikatnie rozwałkuj ciasto, aż 2cm grubości. I wytnij 12 bułeczek.
  • Umieść bułeczki na blasze. Posmaruj maślanką. Piecz 12 do 15 minut lub do momentu, gdy jest złota. U nas to zabrało 20 min.

Bułeczki były pyszne z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera, ale najwspanialsze z powidłami z gorzkiej pomarańczy i z gorzkiej mandarynki. Dodatkowo do części zapakowałam śliwki z cynamonem. Mniam

 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.