reklama
Bulgur z kurczakiem i granatem, czyli pochwała prostoty

Bulgur z kurczakiem i granatem, czyli pochwała prostoty

Przepis prosty, szybki do wykonania, a efekt - zniewalający.

Składniki:

1 szklanka bulguru (może być ryż lub kuskus),
1 mała pierś z kurczaka
garść rodzynek
pestki z połowy małego owocu granatu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka harissy lub ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1,5 łyżeczki tartej skórki z cytryny
sól według potrzeb

Kurczaka i bulgur ugotowałam wieczorem. Pestki również wydobyłam wieczorem i czekały w miseczce.Resztę zrobiłam rano. Zajęło mi to 10 minut.

Na patelnię nalałam troszkę oliwy, dodałam cynamon, harissę i kurkumę. Na to wrzuciłam pokrojonego kurczaka i wymieszałam. Dodałam bulgur i trochę wody oraz rodzynki. Połączyłam wszystkie składniki.

Dodałam jeszcze trochę cynamonu i harrisy, wrzuciłam pestki granatu oraz skórkę. Całość zapakowałam do lunchboxa. Mniam. Miłego dnia.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.