Japońskie onigiri oraz muffinka marchwiowa

Japońskie onigiri oraz muffinka marchwiowa

Japońskie onigiri są przepyszne. Nie do końca potrafię odtworzyc jego smak ( czytaj  - składników różnych brak),  jednak zarówno my, jak i dzieci uwielbiamy tę sycącą, ryżową "kanapkę". Przysięgam jest prosta do zrobienia, a dla fanów sushi dodatkowo fajnym pomysłem na inny sposób podawania ryżu z rybą.

Ryż przygotowałam wieczorem w przeddzień i sobie stygł w nocy. Rano wymieszałam go z octem ryżowym (bo lubię ) i przyprawą japońską do ryżu, która wcale nie jest konieczna. Uformowałam kulkę z dziurką. W środek wsadziłam kawałek łososia wędzonego. Kulki przerobiłam na trójkąciki, dodałam nori, bo wygodnie trzyma się w ręku.

Do tego ugotowałam cienką fasolkę (taką, która w 5 min. jest gotowa) i polałam ją sosem z oleju sezamowego z odrobiną octu ryżowego i prażonym sezamem. Najdłużej z tego gotował się ryż.

Na deser muffinka marchwiowo-czekoladowa. Przepis na ciasto marchwiowe . Ja dodałam gorzkie kakao.

reklama

Jak zrobić onigiri?

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: