reklama
Kurczak w sosie terayaki oraz sałata z makaronem ryżowym

Kurczak w sosie terayaki oraz sałata z makaronem ryżowym

Dzieciaki uwielbiają sos terayaki. Do tej pory jednak zawsze towarzyszył ciepłym potrawom. Dzisiaj stwierdziłam, że czas zobaczyć, jak się sprawdzi, kiedy wystygnie. Było ok. Dzieci przetestowały i poprosiły o więcej.

1. Pierś kurczaka pokrój i obsmaż w sosie terayaki

2. Upraż sezam i posyp nim jeszcze gorącego kurczaka. Teraz niech towarzystwo sobie spokojnie stygnie.

3. W międzyczasie ugotuj  makaron ryżowy i przelej zimna wodę. Pokrój na drobniejsze kawałki.

Makaron połącz z mieszanką sałat i pokrojoną papryką. Oprósz prażonym sezamem i polej olejem sezamowym (może być oliwa) z odrobiną octu ryżowego (sok z cytryny też ok). Terayaki kupiłam, nie robiłam. Czas przygotowania - maksymalnie kwadrans.

Gruszka - mniam

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce