Makaron za szpinakiem, łososiem i mascarpone

Makaron za szpinakiem, łososiem i mascarpone

Inspiracją do tego dania była wizyta w domu przyjaciół. Powstało coś pysznego i na szybko. Wersja na ciepło i na zimno. Ponieważ zrobiłam ilość hurtową, która wystarczyła dla 11 osób, więc nie dziwcie się składnikom.

  • 1/2 kg makaronu
  • 1 paczka szpinaku baby
  • 6 świeżych małych pomidorów
  • garść suszonych pomidorów
  • garść oliwek
  • bazylia świeża mały krzaczek
  • 20 dkg surowego łososia
  • 1 duża cytryna
  • 5 plasterków łososia wędzonego
  • pieprz
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany
  • sól pieprz
  • 2 ząbki czosnku spore
  • paczuszka serów tartych drobno
  • oliwa

Surowy łosoś został pokrojony drobno i zanurzony w soku z oliwy, potem do niego powędrował łosoś wędzony.

Wrzuciłam mascarpone i śmietanę, wymieszałam. Dodałam sporo pieprzu.

reklama

Listki bazylii oraz szpinaku zostały posiekane.

Pomidorki - pokrojone.

Wmieszałam pozostałe składniki. Wycisnęłam czosnek.

W garnku gotował się makaron. No i wiecie makaron odlałam, dodałam wsio.

reklama

Wymieszałam z serem. Postawiłam na stole pieprz i chilli. Na zimno smaczne było również, chociaż tu skłaniałabym się ku wersji bez śmietany i mascarpone.

Dzieci pożarły, dorośli pożarli. Czas gotowania minimum, zadowolenie maksimum. Zdjęcie da radę:)

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: