reklama
Ryż w kurkumie i warzywa w cynamonie

Ryż w kurkumie i warzywa w cynamonie

Ten lunch powinien się nazywać skleroza, bo kompletnie zapomniałam, że go w ogóle zrobiłam. A byłoby szkoda, bo danie smakowało obłędnie - i na ciepło, i (o dziwo!) na zimno również:)

To była potrawa robiona na tzw. raz, dwa, trzy. Działo się tak:

  • Starłam w maszynie jedną ogromną żółtą marchewkę i jedną średnią pomarańczową.
  • Pokroiłam średniej wielkości cukinię oraz cebulę czerwoną.
  • Pokroiłam kilka pomidorków koktajlowych
  • Przygotowałam puszkę czerwonej fasoli oraz garść pokrojonych suszonych pomidorów.

Na patelni rozgrzałam oliwę, wsypałam łyżeczkę garam masali, a później wrzuciłam marchewki i cebulę. Kiedy się trochę podsmażyły dodałam cukinię i suszone pomidory. Mieszałam, mieszałam. Dodałam fasolę, a na końcu pomidorki. Dosypałam również cynamon i mielone mango (pewnie można zastąpić cytryną), trochę chilli też się pojawiło i odrobina soli. Pachniało bosko w całym domu i biurze.

Smakowało cudnie i miało cudowny aromat cynamonu i wschodnich przypraw. Do tego podałam ryż gotowany z odrobiną kurkumy.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.