Zupa dyniowa i nadziewana foccacia

Zupa dyniowa i nadziewana foccacia

Zupa dyniowa

Upiekłam marchewkę, dynię, cebulę, czosnek, żółte buraki i pomidory. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą.

Dodałam sól, imbir, kurkumę, kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową, kardamon i papryczkę chili.

Ugotowałam warzywa do miękkości.

Zmiksowałam. Dodałam mleczko kokosowe. Przelałam do termosu.

reklama

Foccacia

Do tego upiekłam nadziewaną foccacię.

Składniki:

  • 75 dkg. mąki,
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 300 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 6 dkg drożdży.

Zagniotłam ciasto. Wyrosło. Rozwałkowałam je, podzieliwszy na 2 części.

Jedną część położyłam na blasze. rozsmarowałam pastę pomidorową, wkroiłam mozzarellę, rozłożyłam salami, pokroiłam trochę oliwek. Posypałam ziołami i przykryłam drugą częścią.

Piekłam przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni. Wystarczy pokroic i gotowe!

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: