reklama
Awokado na śniadanie

Awokado na śniadanie

W Polsce awokado zdobywa coraz to większą rzeszę fanów. Czy do nich dołączycie?

Zachęcamy bardzo, gdyż sami rozsmakowujemy się w tym wspaniałym owocu. Inna jego nazwa to - smaczliwka (czyżby od zbitki wyrazów "smaczna śliwka"?  :-D ). 

Co jest takiego wspaniałego w tym owocu i dlaczego warto wprowadzić go do diety nie tylko dziecka ale i swojej własnej?

Awokado ma kilka odmian - my najbardziej polecamy odmianę Hass, którą poznasz po grubszej, porowatej, ciemnej (zielono-fioletowej) skórce i przepysznym kremowym miąższu.

Tłuszcze zawarte w awokado są tak samo dobrze przyswajalne jak te z masła. Minerały z awokado stymulują wzrost i regulują funkcje organizmu, żelazo i miedź wspomagają regenerację czerwonych krwinek, poza tym w awokado znajdziesz witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik.

Awokado możesz użyć do sałatek, wystarczy, że przetniesz je na pół, wyjmiesz pestkę i łyżeczką wydrążysz miąższ i dodasz do miski z zieleniną. Możesz też nałożyć je na kromkę chleba, delikatnie posolić i zjeść ze smakiem :).

Jedną z najbardziej popularnych potraw z awokado jest guacamole.

Potrzebujesz

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 ząbki czosnku (możesz go nie dodawać jeżeli Twoje dziecko go nie lubi)
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz (w wersji dla dorosłych możesz dodać zmielone chili)
  • natkę pietruszki, lub kolendrę.

Wykonanie

Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ. Rozgnieć go widelcem, zmieszaj z  sokiem z cytryny. Dodaj wyciśnięty czosnek, oliwę, drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Wymieszaj i guacamole gotowe.

Jeżeli chcesz bardziej kremowej konsystencji możesz użyć miksera.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 4
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama