reklama
Frittata, czyli włoskie śniadanie

Frittata, czyli włoskie śniadanie

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. W Polsce uwielbiamy jajecznicę na maśle, we Francji królują omlety, a Włosi smażą pyszną frittatę. Frittata to świetny pomysł na szybkie, smaczne śniadanie w włoskim stylu. Dodatek warzyw do jajek z pewnością wzbogaci ich smak, nada wspaniałego aromatu, a na talerzu będzie wesoło i kolorowo.

Z przepisu otrzymasz: 1 porcję

Składniki

  • Jajka - 2
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Szynka drobiowa - 3 plastry
  • Masło - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt (mała)
  • Sałata - 2 liście
  • Ogórek - 3 plastry
  • Pomidorki cherry - 2szt
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Sposób wykonania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, a następnie kukurydzę konserwową. Usmażone składniki zalać roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli i pieprzu. Patelnię przykryć pokrywą i chwilę poczekać, aż jajka będą ścięte, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.

Gotową frittatę podawać z sałatą, pomidorkami i ogórkiem.

Smacznego!

Kinga www.dziecijedza.com

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama