reklama
Pancake, czyli naleśniki amerykańskie

Pancake, czyli naleśniki amerykańskie

Amerykańskie naleśniki, podawane są zwykle ze słodkimi syropami - klonowym, owocowymi albo czekoladowym. Nie jest to potrawa dietetyczna, ale cóż... czasem po prostu trzeba się najeść.

Z przepisu otrzymasz: 4 porcje

Składniki

  • Mąka - przesiej wcześniej 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Jajka - 3 (raczej większe)
  • Mleko - 1 i 1/2 do 1 i 3/4 filiżanki
  • Masło - 3 łyżki

Przygotowanie

Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W misce roztrzep jajka i 1 1/2 szklanki mleka, dodaj do mieszanki mąki cały czas mieszając. Następnie wlej roztopione masło.Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz dodać mleka.

Na gorącą patelnię wysmarowaną tłuszczem nakładaj masę. Około 1/4 szklanki  na każdy pancake. Kiedy placek zarumieni się od spodu, przerzuć go na drugą stronę i podpiecz, tak, aby z jednej strony był brązowy, a z drugiej lekko rumiany. 

Podawać możesz je z masłem, syropem klonowym, dżemem owocowym, musem z jabłek i kremem czekoladowym w ramach bomby kalorycznej:-)

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.