Pasty na kanapki

Pasty na kanapki

Pasty na kanapki - to jakie cudeńka smakowe możesz tworzyć zależy tylko od Ciebie. Możliwości są niemal nieograniczone.

My dzisiaj zaproponujemy Ci dwa rodzaje - przepyszne, pożywne i zdrowe.

Co najważniejsze podając dziecku tak skomponowane śniadanie, masz gwarancję, że dostarczasz mu idealnie zbilansowanego posiłku, dzięki któremu będzie się zdrowo rozwijać.

Bazą oczywiście jest chleb - może być pszenny, żytni, z ziarnami, graham. Chleb zawiera błonnik (najwięcej ma go razowy). Pieczywa żytnie i pszenne są  źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Warto tez sięgnąć po chleb na zakwasie gdyż kwas mlekowy w nim zawarty ułatwia trawienie, sprzyja rozwojowi dobrych bakterii.

A teraz przechodzimy do sedna czyli past :-)

Pasa z twarożku, ogórków, szczypiorku i rzodkiewek

Potrzebujesz:

  • Twarogu (polecam półtłusty) - około 20-30 dag
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)
  • szczypior
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony (może być taki, które są przeznaczane na kiszenie lub małosolne)

Wykonanie:

Szczypiorek, rzodkiewkę, ogórek umyć. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek (obrany) pokroić w mała kostkę (lub zetrzeć na tarce) .Twaróg połączyć z jogurtem, solą i pieprzem (wygodnie robi się to w misce - widelcem). Do uzyskanej masy dodać pokrojone uprzednio warzywa.

Pasta taka jest źródłem źródłem białka - budulca tkanek, kości, niezbędnego również przy wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Zawiera wapń- podstawę do budowy kości. W rzodkiewkach znajduje się mnóstwo minerałów (żelazo, miedź, mangan), które wpływają na proces krwiotwórczy, idealnie regulują procesy przemiany bo mają  błonnik a także niemal cała gamę witamin z grupy B. W ogórku znajduje się witamina K, a szczypiorek zawiera beta-karoten, witaminy C i z grupy B oraz sód, potas, magnez, wapń, żelazo dzięki czemu poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt.  

reklama

Pasta z makreli z jajkiem

  • 1 wędzona makrela (morska ryba, która zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wspomagających pracę mózgu, oraz selen mający ogromny wpływ na odporność)
  • 2 jajka ugotowane na twardo (wspaniałe źródło białka, podstawowego budulca tkanek i narządów. W jajku jest też dużo witamin A, D)
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub majonezu albo oliwy gdyby pasta była za sucha)

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij ości. Rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt (lub majonez/oliwę), pokrojony szczypiorek i rzodkiewki.

Wymieszaj wszystkie składniki. Rozsmaruj na kanapkach i smacznego.

Ocena: 5 z 5. Ocen: 2

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Zdrowe domowe musli

Zdrowe domowe musli

Małe dziecko powinno zaczynać swój dzień od pożywnego śniadania. Dzisiaj proponuję Ci zrobienie pysznego...   Więcej

Omlet ze świeżymi warzywami

Omlet ze świeżymi warzywami

Czy wiesz, że  jaja są jednym z najbardziej kompletnych pokarmów na ziemi? Zawierają wszystkie niezbędne...   Więcej

Owsianka z owocami

Owsianka z owocami

Idealne śniadanie? A co powiesz o owsiance? Czy wiesz, że owsianka zawiera witaminy z grupy B (B1 , B5...   Więcej

Jajko i łosoś na kanapce

Jajko i łosoś na kanapce

Taka propozycja to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i lunch. Pamiętając o tym że dziecko powinno...   Więcej

Mleko na śniadanie

Mleko na śniadanie

Mleko może być idealnym porannym posiłkiem. Bazą do wielu smakowitych dań dla dziecka. Mleko dostarcza...   Więcej

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Potrzebujesz 250 serka twarogowego3 jajka2 łyżki cukrułyżeczkę cukru waniliowego5 dkg mąki Wykonujesz ...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce