reklama

Krem z zielonego groszku

Pyszna, zdrowa zupa w obłędnym zielonym kolorze. Doskonała o każdej porze roku.

Wiosną dopasowuje się kolorystyką do otoczenia. Zimą staje się powiewem wiosny:)

Jesienią odpędza melancholię, a latem jest... też pyszna :)

Potrzebne składniki
Mrożony groszek– 45 dag
Ziemniaki – 3
Cebula -1
Masło – 2 łyżki
Oliwa z oliwek lub olej
Bulion warzywny – 3 szklanki
Sól – do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku

Sposób przygotowania:

1)   Cebulę obieramy, siekamy i szklimy w dużym garnku na maśle lub oliwie;

2)   ziemniaki obieramy, drobno kroimy i razem z groszkiem dodajemy do garnka;

3)   wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do zmięknięcia, a następnie dokładnie miksujemy;

4)   całość doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

Zupę po zdjęciu z ognia można zaprawić żółtkiem, które należy uprzednio rozmieszać w kubeczku, a następnie wlać do gorącego kremu i dokładnie rozmieszać.

Jako dodatek do zupy można wykorzystać grzanki, groszek ptysiowy, paluszki lub paszteciki.

Na wierzchu możemy posypać wiórkami ostrego, tartego żółtego sera bądź parmezanem i kilkoma płatkami peperoncino.

 SMACZNEGO!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.