reklama

reklama

Zupa krem z pora

To jasne. Zawsze jest pora na zupę z pora. Kolejna zupa, której wykonanie zajmuje tylko chwilę. A dodatek smażonego boczku zaostrza jej delikatny smak.

Składniki

  • ziemniaki 500 gr
  • 3 pory
  • bekon lub boczek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu z warzyw lub mięsa
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka l. peperoncino w płatkach
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

Na patelni  rozgrzać trochę oliwy z oliwek. Cebulę i pory pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Podsmażyć

Pokroić ziemniaki w drobną kostkę i dodać na patelnię. Po przesmażeniu wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy dodaj do całości.

Na patelni usmażyć boczek lub bekon w plasterkach albo pokrojony w kostkę.
Zupę wlać do talerza. Na wierzch połóż chrupiąca wędlinę i posyp płatkami peperoncino lub ostra papryką.

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

 

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: