reklama

Trochę podobna do swojskiego rosołu, a jednak nieco inna.
Zupa z kurczaka z makaronem.
 
To co ją różni, to chrupkość warzyw, która powoduje, że zupa ma nie tylko rozgrzewający, ale również bardzo świeży smak.

Czasem, kiedy mam ochotę na zmianę, do wrzącego bulionu wrzucam  mieszankę warzyw do chińszczyzny + trochę tartego imbiru oraz odrobinę sosu sojowego.

Składniki
1l. bulionu
500 g. ugotowanego i pokrojonego  kurczaka
30 dkg. makaronu typu nitki (najlepiej 3-5 min.)
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 marchewki pokrojone w krążki
3 łodygi selera naciowego pokrojone
1/2 łyżeczki  tymianku,
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Szczypta pieprzu
Sól

Przygotowanie:

Przygotowany bulion wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek lub z masłem.

W międzyczasie pokroić seler i marchewkę i dodać do wrzącego bulionu i wrzucić zioła. Gotować koło 10 min.  Dorzucić cebulę. 

Kurczaka pokrojonego w cienkie paski dorzucić na 5 min. przed wyłączeniem potrawy. Na końcu dorzucić makaron.

Przed podaniem możesz posypać pietruszką.Smacznego

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama