reklama
Jaka dieta dla przedszkolaka?

Jaka dieta dla przedszkolaka?

Dobrze zbilansowana dieta jest dla małych dzieci szalenie istotna, ponieważ wiek przedszkolny to okres aktywnego rozwoju i wzrostu oraz dużych wydatków energetycznych, a także czas, kiedy kształtują się nawyki żywieniowe.

Zdecydowanie warto zadbać o dietę dziecka i przyjrzeć się temu, co znajduje się na jego talerzu, a także przemyśleć, jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka, by była racjonalna i pozbawiona błędów.

Menu przedszkolne i domowe

W przedszkolu, gdzie dziecko na co dzień spędza większą cześć dnia, maluch zjada trzy posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek. Powinny one pokrywać 75% dziennego zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Dlatego tak ważne jest, by wybierając przedszkole, przyjrzeć się jadłospisowi i sposobowi żywienia, jaki dana placówka realizuje.

Jednocześnie jednak nie mniej ważne są założenia codziennej, domowej diety dziecka. Czy wiesz, co powinno się w niej znaleźć? Jak planować posiłki, by były optymalne dla przedszkolaka?

Co powinno się znaleźć w diecie przedszkolaka

Menu dla przedszkolaka powinno opierać się na piramidzie zdrowego żywienia. Oznacza to, że planując jadłospis dziecka należy uwzględnić produkty ze wszystkich podstawowych grup produktów - każda z nich jest źródłem innych, cennych dla zdrowia dziecka składników odżywczych. Są to:

  • produkty zbożowe,
  • warzywa i owoce,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • mięso, ryby, jaja,
  • tłuszcze (w ograniczonej ilości).

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe to pieczywo, mąki, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe i otręby. Są one podstawą diety i głównym źródłem energii. Dostarczają witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Szczególnie polecane są produkty z tzw. grubego przemiału. Co warto wprowadzić do diety dziecka?

  • pieczywo razowe (żytnie, orkiszowe, graham),
  • kasze (jęczmienna, gryczana, jaglana),
  • płatki naturalne,
  • makaron razowy,
  • ryż brązowy, basmati, dziki.

Warto stosować zasadę różnorodności, korzystać z dobrodziejstwa wielu rodzajów i gatunków - sięgać po pieczywo ciemne, graham i pełnoziarniste, na zmianę. Tak samo postępować z kaszą, makaronem i ryżem. Dzięki temu dziecko pozna nowe smaki, a dieta będzie urozmaicona.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Powinny być spożywane w ilości pięciu porcji dziennie, najlepiej w postaci surowej, nie poddanej obróbce termicznej, zarówno w ramach głównych posiłków, jak i jako przekąski. Tu też warto postawić na różnorodność, doceniać owoce i warzywa sezonowe i lokalne. Pamiętaj, że dziecko powinno spożywać więcej warzyw niż owoców, głównie ze względu na ilość cukrów prostych, co się przekłada na kaloryczność.

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne, czyli jogurty, kefiry, maślanki, ser czy twaróg, są źródłem najlepiej przyswajalnego wapnia, który odgrywa ważną rolę w budowie kości i zębów, białka oraz witamin (głównie A, D, B2). Dla dziecka wybieraj produkty mleczne ze zmniejszoną zawartością tłuszczu (około 2%) oraz bez dodatku cukru (przetwory naturalne zamiast owocowych). Dzieciom w wieku przedszkolnym zaleca się podawanie 2-3 szklanek mleka, zamiennych na plasterki sera żółtego, twaróg czy jogurt.

Mięso, ryby, jaja

Mięso, ryby, jaja to grupa produktów, które są źródłem wysokowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin A, D i witamin z grupy B. dodatkowo ryby dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy, a także jodu, mikroelementu niezbędnego do syntezy hormonów tarczycy. Zaleca się, by ryby spożywane były przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu.

Warto postawić na:

  • tłuste ryby morskie, takie jak makrela, śledź, sardynka czy łosoś dziki, które zawierają korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy omega-3 oraz witaminę D.
  • dobrej jakości mięsa chude, najlepiej drobiowe (kurczak, indyk), ale także wieprzowinę (schab, polędwicę, szynkę) czy wołowinę (np. rostbef, polędwicę).
  • Jaja od „szczęśliwych” kur – jaja ekologiczne, z małych gospodarstw i wolnych wybiegów.

Tłuszcze

Tłuszcze są ważne dla przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. powinny pochodzić głównie z roślin (oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz ryb, zwłaszcza morskich, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Codzienna dieta przedszkolaka powinna zawierać tłuszcze roślinne i zwierzęce, z przewagą tych pierwszych. Do smarowania pieczywa należy wybierać masło bądź margaryny wysokiej jakości, należy unikać produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne.

Woda

Pamiętaj o optymalnej ilości płynów. Najlepiej, by była to woda. Według norm żywienia, dzieci w wieku 4-6 lat powinny dostarczać organizmowi około 1700 ml płynów. Stąd zaleca się, by przedszkolaki wypijały co najmniej 4-5 szklanek napojów dziennie.

Wsparcie merytoryczne: www2.mz.gov.pl

reklama