Zdrowe i zbilansowane menu dla przedszkolaka

Poradniki o żywieniu niemowląt są dostępne bez problemu, ale czym karmić przedszkolaka, żeby był zdrowy, nieprzekarmiony i zadowolony?
Okres przedszkolny obejmuje lata 3-6. Dla dzieci w tym wieku zalecana jest dieta bogata w składniki budulcowe takie jak białko, wapń i żelazo. Jest to okres kształtowania się nawyków żywieniowych u dziecka i należy pamiętać o następujących zasadach:

1. Codzienne wyżywienie należy rozłożyć na 4-5 posiłków i podawać regularnie.

2. Potrawy podawać w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do
pozostawiania resztek na talerzu.

3. Jadłospis i posiłki urozmaicać podając różnorodne potrawy.

4. Nie podawać słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszyć apetytu.

5. Nie karcić dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie.

6. Dbać o estetyczny wygląd stołu i podanych posiłków (estetycznie podana potrawa może wzbudzić nieco apetyt dziecka).

Jeśli maluch uczęszcza do przedszkola, to jego jadłospis jest tak zaplanowany, by pokrywał około 70 % dziennej normy na energię i składniki odżywcze.

Drugie śniadanie to podstawa!

W prawidłowym żywieniu przedszkolaka bardzo ważne jest drugie śniadanie. Posiłek należy urozmaicać, bo codzienne spożywanie tego samego produktu jest nudne. Dlatego do pełnoziarnistego chleba lub bułki dodaj  ser biały, szynkę drobiową i warzywa takie jak: sałata, ogórek, pomidor. Najważniejsze żeby śniadanie było lubiane przez dziecko i dostarczało składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Drugie śniadanie nie jest porą na podawanie chipsów oraz słodyczy.  Zamiast słodkości  podaj mieszankę suszonych owoców, orzechów lub rodzynek. Nie zapominaj o świeżych owocach, które są źródłem wielu witamin, a zwłaszcza witaminy C, niezbędnej do prawidłowego, szybkiego gojenia się ran oraz podwyższenia odporności organizmu.

Dzieci uwielbiają jadać hamburgery i frytki. Nie musisz z nich zrezygnować, ale przyrządź je samodzielnie. Domowe hamburgery z mięsa drobiowego  to smaczne i  zdrowe danie.

Najodpowiedniejsze napoje dla dzieci wieku przedszkolnym to woda, rozcieńczone soki owocowo – warzywne oraz  herbaty owocowe. Dzieci lubią też napoje mleczne – może to być napój w postaci kakao lub koktajl mleczny z owocami ale warto wybierać te do których nie dodano cukru! Zwróć uwagę także na konserwanty.

Przygotowując obiad dla dziecka zrezygnuj z ciężkich , zabielanych zup i zawiesistych sosów.  Zaproponuj, np.: zupę jarzynową, a na drugie danie potrawkę z kurczaka lub gałkę mięsną w sosie. Ugotuj kompot z jabłek lub, jeśli jest sezon letni, z truskawek i wiśni. Są to napoje bardzo zdrowe i przede wszystkim naturalne, nie zawierające konserwantów i sztucznych barwników.

reklama

Kolacja powinna być „lekka”, tak jak drugie śniadanie i powinna być spożywana w godzinach między 18.00 – 19.00.  Możesz przygotować kanapki z dodatkami lub same pieczywo z jogurtem i owocem.

Niezastąpiony zestaw
Białko
- jest najważniejszym i podstawowym składnikiem budulcowym mięśni, kości, skóry i tkanek. Źródłem białka są mleko, mięso, ryby. Roślinnym źródłem białka są suche nasiona roślin strączkowych.
Tłuszcze - są odpowiedzialne za odporność organizmu, produkcję i prawidłowe funkcjonowanie hormonów, ułatwiają wchłanianie witamin A, D, E i K. Źródłem tłuszczy jest masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy oraz nasiona.
Węglowodany - dostarczają energii potrzebnej dziecku do życia i rozwoju. Źródłem węglowodanów są produkty zbożowe: pieczywo, płatki owsiane i pszenne, makaron oraz owoce.
Witaminy - są niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, zapobiegają wadom wzroku, krzywicy, uodparniają organizm przed różnymi infekcjami.
Składniki mineralne - są materiałem budulcowym kości, tkanek, mięśni. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracy serca oraz regulują gospodarkę wodną organizmu. Składniki mineralne znajdują się w owocach, warzywach, produktach zbożowych, w podrobach i mleku.
Błonnik - jest to składnik niezbędny do prawidłowego trawienia pokarmu. Zapewnia prawidłową przemianę materii. Źródłem błonnika są owoce, szczególnie suszone takie jak morele i śliwki, warzywa oraz pieczywo pełnoziarniste.
Woda - jest niezbędna do życia i odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Może być podawana w formie czystej wody lub różnych herbat owocowych, soków warzywnych lub owocowych.

Smaczne i zdrowe
Obok planowania żywienia, a więc ustalania odpowiedniej racji pokarmowej i układania jadłospisu, ważnym elementem jest także prawidłowe przygotowanie potraw. Może się na przykład tak zdarzyć, że mimo prawidłowo zaplanowanego jadłospisu i użycia surowców o wysokiej jakości, wartość odżywcza i smakowa potraw będzie obniżona na skutek niewłaściwego ich sporządzania.

Większość produktów żywnościowych przed ich spożyciem poddaje się obróbce kulinarnej, aby polepszyć strawność i przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych. Smaczne przygotowanie potraw wymaga prawie zawsze łączenia ze sobą różnych produktów oraz stosowania odpowiednich surowców jako dodatków, na przykład doprawianie zup i sosów żółtkiem jaja, śmietaną, doprawianie sałatek olejem roślinnym,sokiem z cytryny, dodanie mleka do ciast itp. Wszystko to wpływa korzystnie nie tylko na smak, estetyczny wygląd potraw, ale również podnosi ich wartość odżywczą.

Układając jadłospis należy pamiętać o tym żeby:

zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze,

dostarczały na dobę ok 1400kcal na dobę

posiłki były smaczne i prawidłowo zestawione,

przerwy między posiłkami wynosiły 3-4 godziny,

posiłki były podane estetycznie i regularnie.

reklama

Przykładowe przepisy na zdrowe śniadania

Śniadanie I:
zupa mleczna:
- mleko 2%
- kasza manna
-mus z jabłka z cynamonem

Śniadanie I:

kanapka:
-masło
-szynka gotowana
-sałata
-pomidor
-herbata owocowa
-banan

Śniadanie II:
pyszna kanapka:
- chleb lub bułka razowa
- masło
- twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- soczek marchwiowo – bananowy

Śniadanie II:
-Sałatka owocowa z makaronem
-Sok marchewkowy

Obiad:
Zupka kalafiorowa:
- świeży kalafior
- marchew
- ziemniak
- natka pietruszki

Zrazy wołowe z kaszą perłową
Surówka z buraczków gotowanych i jabłka
Kompocik z truskawek    

Obiad:
Zupka pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną,
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Surówka z białej kapusty i porem,
Kompot jabłkowy

Podwieczorek:
Koktajl mleczno-owocowy,
Jabłko
woda   

Podwieczorek:
Pieczony banan z bakaliami
woda

Kolacja:
Bułka z szynką;
- bułka
- szynka
- masło
- herbatka owocowa osłodzona   

Kolacja:
Pieczywo mieszane z masłem,
Jajecznica z dwóch jaj na maśle ze szczypiorkiem,
Herbata owocowa
 
WSZYSTKIM MALUCHOM ŻYCZYMY – SMACZNEGO!

reklama

Opracowała – Dietetyk Renata Halicka

Aktualizacja - Dietetyk Anna Brończyk Puzoń

Ocena: 4 z 5. Ocen: 70

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

11 sposobów, które zwiększą apetyt twojego dziecka.

11 sposobów, które zwiększą apetyt twojego dziecka.

1. Ustalmy stałe pory posiłków, jednak nie trzymajmy się sztywno godzin, które dla rozbawionego i...   Więcej

Talerzem w robala

Talerzem w robala

O pasożytach, jak zwykle jesienią(nasilenie objawów)bardzo głośno. Temat trudny, poruszany wielokrotnie...   Więcej

10 przykazań zdrowego odżywiania

10 przykazań zdrowego odżywiania

Sporo wiesz na temat żywienia swojego dziecka - dużo czytasz, śledzisz nowinki kulinarne i wytyczne...   Więcej

Antyoksydanty w diecie dziecka

Antyoksydanty w diecie dziecka

Wiele się o nich mówi, ale czym związki, którym przypisuje się tak dużą rolę w zapobieganiu chorób?...   Więcej

Zdrowie w rybach

Zdrowie w rybach

Większość mam wie o korzyściach płynących z jedzenia ryb przez dorosłych. Mamy zazwyczaj wiedzą, że są to...   Więcej

Dlaczego chipsy są niezdrowe dla dzieci

Dlaczego chipsy są niezdrowe dla dzieci

Jednym z rodzajów ”junk food” tzw. śmieciowego jedzenia są chipsy ziemniaczane. Dlaczego jednak posiekane...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale zdrowe dziecko

Przedszkolak

W zerówce