reklama

Miodowa kuracja

W okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia, zaleca się spożycie miodu jako naturalnego źródła substancji bioaktywnych, które pomagają w walce z chorobą. Czy mogą go jeść również dzieci?

Miód powstaje z nektaru kwiatów, ale mimo swych licznych prozdrowotnych właściwości jest również silnym alergenem, dlatego nie powinno się go podawać niemowlętom oraz dzieciom, u których zdiagnozowano alergie. Zdrowe dzieci  po pierwszym podaniu należy bacznie obserwować pod kątem ewentualnych reakcji alergicznych. Starsze dzieci mogą i powinny jeść miód ze względu na jego działanie antybakteryjne. Ważne, aby dokonując zakupu miodu, wybrać odpowiedni jego rodzaj, a przede wszystkim kupić ten, który jest produktem naturalnym, a nie przemysłowym zamiennikiem.

Jak rozpoznać  prawdziwy miód?

1.    Po pierwsze cena, prawdziwy miód nie jest tani. Jeżeli cena produktu jest bardzo niska, powinno nas to zastanowić. Cena zależy przede wszystkim od odmiany. Najtańsze są miody wielokwiatowe, na najwyższej półce cenowej plasuje się miód ze spadzi iglastej i miód wrzosowy.

2.    Konsystencja – prawdziwy miód po pewnym czasie krystalizuje się, a więc zmienia swoją konsystencją z płynnej w stałą. Jeżeli dokonujemy zakupu późną jesienią lub zimą, to wskaźnikiem prawdziwości miodu będzie właśnie jego krystalizacja. Można „na oko” ocenić autentyczność miodu, jeśli na etykiecie podano datę jego rozlewu. Jeśli po około trzech miesiącach od daty rozlewu miód wciąż pozostaje płynny, możesz podejrzewać, iż dodano do niego cukru, ponieważ miód każdego rodzaju powinien już w tym czasie skrystalizować. Pod koniec roku prawdziwe miody są już skrystalizowane, co wynika z czasu ich zbioru który przypada na okres wakacji.

3.    Jeśli kupujesz miód ekologiczny – sprawdź, czy posiada  certyfikat.

4.    W miodzie nie mogą się znajdować substancje dodatkowe standardowo dodawane do żywności, sprawdź więc tą informację na etykiecie.

Różne rodzaje miodów należy stosować zależnie od rodzaju schorzenia np. miód lipowy pomaga na choroby górnych dróg oddechowych, kaszel, chrypkę ma działanie rozgrzewające, należy jednak pamiętać, że jego smak jest nieco ostry z lekką goryczką, dlatego najlepiej podawać go dzieciom z chlebem. Miód rzepakowy pomaga na zapalenie gardła i katar. Miód wielokwiatowy jest łagodny w smaku, a zażywany regularnie łagodzi objawy wiosennych alergii. Miody spadziowe są prawie czarne, mają charakterystyczny  ostro słodki smak, lekko żywiczny zapach. Dzieci mogą je jeść niezbyt chętnie, są wskazane przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżytach gardła czy astmie.
Miód jest wrażliwy na wilgoć, temperaturę, a nawet światło. Należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach najlepiej z ciemnego lub nieprzezroczystego szkła, z dala od pachnących produktów, w suchym (a więc nie w lodówce) dostatecznie przewiewnym pomieszczeniu przy temperaturze nie przekraczającej 20 °C (optymalnie przy 5-10 °C). Przez niewłaściwe przechowywanie łatwo można zniszczyć nawet najlepszy miód.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Nutri Center