reklama
Pierniczek dla Doli:
Ok kg jabłek
2szkl mąki
1szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 większe jajka
Ok 100g margaryny
3/4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 lyzka oleju
2 łyżeczki sody
Pol szklanki miodu
Na poczatku jabłka w kostkę i zasypać na ok 20min cukrem i cukrem waniliowym. W tym czasie w innej miseczce mieszany make, kakao, sodę, przyprawę i miód. Dokładnie mieszamy i jak jabłka puściły sok to razem z sokiem dodajemy do masy i dokladnie mieszamy (jak lubisz cynamon możesz dodatkowo dodać cynamon ale dla mnie w zupełności starczy przyprawa do piernika). W garnku topimy margaryne i jak przestygnie dodajemy do masy razem z zoltkami i dokładnie mieszany i na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Ja dodatkowo dodaje jeszcze troche rodzynek i na 180st na ok godzinne, ale sprawdzaj wykalaczka czy czysta tak to ciacho gotowe. I można połać polewa czekoladową:
Pol kostki margaryny, 3 łyżki kakao, pol szklanki cukru, 4 łyżki mleka.
Ciasto jest gęste więc trzeba mieć sile w rekach
Ok kg jabłek
2szkl mąki
1szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 większe jajka
Ok 100g margaryny
3/4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 lyzka oleju
2 łyżeczki sody
Pol szklanki miodu
Na poczatku jabłka w kostkę i zasypać na ok 20min cukrem i cukrem waniliowym. W tym czasie w innej miseczce mieszany make, kakao, sodę, przyprawę i miód. Dokładnie mieszamy i jak jabłka puściły sok to razem z sokiem dodajemy do masy i dokladnie mieszamy (jak lubisz cynamon możesz dodatkowo dodać cynamon ale dla mnie w zupełności starczy przyprawa do piernika). W garnku topimy margaryne i jak przestygnie dodajemy do masy razem z zoltkami i dokładnie mieszany i na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Ja dodatkowo dodaje jeszcze troche rodzynek i na 180st na ok godzinne, ale sprawdzaj wykalaczka czy czysta tak to ciacho gotowe. I można połać polewa czekoladową:
Pol kostki margaryny, 3 łyżki kakao, pol szklanki cukru, 4 łyżki mleka.
Ciasto jest gęste więc trzeba mieć sile w rekach
Dygotka, ja najbardziej lubię: mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, oliwki, mini mozzarella lub feta w kostkę, a do tego sos winegret lub ugotowany brokuł, jajko na twardo, feta, pomidorki koktajlowe, kukurydza i sos jogurtowo-czosnkowy
Myla Novak
Fanka BB :)
Pycha ciacho
5 jajek
10 łyżek cukru
15 gram proszku do pieczenia
15 łyżek oleju
15 łyżek maki
Jeśli robisz czekoladowe ciemne ciasto to maki daj 12 a 3 łyżki kakao
Dodajesz co chcesz w zasadzie. Możesz dac śliwki ja dalam jabłka i wisnie,możesz dac orzechy itd.
Pieczesz w około 180 stopniach z 40 minut jeśli po sprawdzeniu patyckiem.masz jeszcze mokre ciasto to zmniejsza sz trochę stopnie (150) i jeszcze z 10 minut
5 jajek
10 łyżek cukru
15 gram proszku do pieczenia
15 łyżek oleju
15 łyżek maki
Jeśli robisz czekoladowe ciemne ciasto to maki daj 12 a 3 łyżki kakao
Dodajesz co chcesz w zasadzie. Możesz dac śliwki ja dalam jabłka i wisnie,możesz dac orzechy itd.
Pieczesz w około 180 stopniach z 40 minut jeśli po sprawdzeniu patyckiem.masz jeszcze mokre ciasto to zmniejsza sz trochę stopnie (150) i jeszcze z 10 minut
Szybkie pierniczki:
550g mąki pszennej (oraz dodatkowo do podsypania),
100g miodu,
150g gęstej śmietany,
150g roztopionego masła,
100g cukru pudru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2-3 łyżeczki kakao,
50g przyprawy do pierników
Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę. Wałkuję na podsypanym mąką blacie. Najlepiej na grubość 0,7-1cm. Wycinam foremkami różne kształty. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piekę 10-12 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ważne, aby pierniczki nie zrumieniły się zbytnio, bo wówczas mogą stwardnieć.
Po wystudzeniu dekoruję polewą czekoladową bądź lukrem.
Przepis na lukier: szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny i 2 łyżki wrzątku mieszam energicznie do uzyskania żądanej konsystencji (ewentualnie dodać odrobinę wody lub cukru).
Przepis na polewę czekoladową: po70g gorzkiej i 70g mlecznej czekolady, 1,5 łyżki masła umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszać delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.
550g mąki pszennej (oraz dodatkowo do podsypania),
100g miodu,
150g gęstej śmietany,
150g roztopionego masła,
100g cukru pudru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2-3 łyżeczki kakao,
50g przyprawy do pierników
Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę. Wałkuję na podsypanym mąką blacie. Najlepiej na grubość 0,7-1cm. Wycinam foremkami różne kształty. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piekę 10-12 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ważne, aby pierniczki nie zrumieniły się zbytnio, bo wówczas mogą stwardnieć.
Po wystudzeniu dekoruję polewą czekoladową bądź lukrem.
Przepis na lukier: szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny i 2 łyżki wrzątku mieszam energicznie do uzyskania żądanej konsystencji (ewentualnie dodać odrobinę wody lub cukru).
Przepis na polewę czekoladową: po70g gorzkiej i 70g mlecznej czekolady, 1,5 łyżki masła umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszać delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.
reklama
Sernik nie opadający
Składniki:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Ja jeszcze dodatkowo do sera dodaje opakowanie serka mascarpone. Szczególnie do sera półtłustego. I nie bede was oszukiwać - nie miele - kupuje w wiaderku juz zmielony. Tylko patrzcie na skład - ma byc ser a nie wyrób seropodobny z zagęstnikamia. Jak w składzie jes skrobia lub maczka to to nie ser
Składniki:
- 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego*
- opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Ja jeszcze dodatkowo do sera dodaje opakowanie serka mascarpone. Szczególnie do sera półtłustego. I nie bede was oszukiwać - nie miele - kupuje w wiaderku juz zmielony. Tylko patrzcie na skład - ma byc ser a nie wyrób seropodobny z zagęstnikamia. Jak w składzie jes skrobia lub maczka to to nie ser
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 6
- Wyświetleń
- 456
Podziel się: