reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Sprawdzone przepisiki na nasze smakołyki :)

reklama
Robiłam raz w życiu zqpiekanke. Coś typu kurczak taki z udek obsmazony boczek coś tam jeszcze było smietana chyba i ziemniaki w plasterki przepis z neta nawet pies nie ruszyl:d
 
buraczkowe pierogi. serdzeczniepolecam.PYSZNOSCI!!!!!!
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącego zakwasu z buraków (nie wrzątek )
  • 1 łyżka masła
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • Szczypta soli/ pieprz świeżo mielony/ gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki listków tymianku
  1. Ciasto zagnieść z podanych składników
  2. Kaszę gryczaną ugotować al dente
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w paski. Zeszklić na maśle
  4. Pieczarki pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, wymieszać z cebulą i ugotowaną kaszą. Całość smażyć chwilę na patelni.
  5. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać i dodać do reszty farszu.
  6. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodałem także starte chilli
  7. Nadziane pierogi gotować chwilę w lekko osolonej wodzie. Można podawać gotowane jak i smażone na maśle
 
Z Mirabelkowego blogu, lub babcina.

SAŁATKA Z ANANASEM, KUKURYDZĄ I SELEREM
1 por,
1 słoik selera konserwowego,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa,
4 jajka ugotowane na twardo,
200g żółtego sera (np. gouda),
2-3 łyżki majonezu,
2-3 łyżki jogurtu,
sól i pieprz,
sok z cytryny do smaku

Pora oczyścić, pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem na sitku. Osączyć i przełożyć do miski. Selera i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasy pokroić na kawałki. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszać w misce.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę, wymieszać i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Ja robie z porcji x2. Tylko jajek daje 6.
 
U nas się robi taka sama tylko bez sera jajek i pora a w zamian za to ugotowana pierś z kurczaka w kostkę :d najszybsza i ponoć najlepsza:d
 
reklama
Pieczone ziemniaki ..
do garnka na dno wkładamy liście kapusty na dno 2-3 szt
Potem warstwami obrane ziemniaki pokrojone w plastry szerokość ok centymetra
Kolejna warstwa 2 buraki czerwone tez w plastrachwili
Potem marchew tak samo plastry
na to cebula w plastrach;)
każda warstwę soli my i pieszymy
potem jest kilka opcjii albo kiełbasa i boczek w kostki , albo pałeczki kurczaka bądź wersja bez mięsna za to obok na talerzu śledzik ...
ja na koniec wrzucam jeszcze zielona pietruszkę i troszkę koperku... przykrywamy wszystko szczelnie liśćmi z kapusty i pokrywka pichci się na gazie bądź w piekarniku do miękkość ;) najlepiej smakują z kocioł ka robione na ognisku .. podawać do tego kwaśne mleko obowiązkowo danie palce lizać :)
 
Do góry