reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Zdrowo i dietetycznie dla Fasolek!

Zjadlam dwie porcje, a jemu łaskawie odstapilam trzecia :D tak sobie kombinuje, ze fajne byloby tutaj polaczenie ser kozi, orzechy włoskie i sos na bazie miodu. Tylko za Chiny nie wiem, jak taki sos zrobic. Aa no i zrobilam w formie carpaccio.

Ja robię taki sos do tej sałatki:
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Musztarda
Miód
Wszystkiego na oko :)
 
reklama
Nie tak dietetycznie ale dziewczyny prosiły o przepis ;)

Składniki na kruchy spód:
250 g mąki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g = ok. 0,5 szklanki cukru,
100 g masła,
1 jajko + 2 żółtka.
Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Cukier w cieście nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to należy dodać więcej mąki. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
Składniki na masę serową:
1-1,2 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
1 szkl. cukru,
3 szkl. mleka,
1/2 szkl. oleju,
1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego,
2 jajka + 4 żółtka
Twaróg zmielony 2 razy przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję wziąć wysokie, żeby nie pochlapało nam całej kuchni. Masa powinna być rzadka. W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec. Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika. Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączaną!!! opcją termoobiegu na 50-55 min.
Składniki na piankę bezową:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min. Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą. Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy. Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy z tym przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku. Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min spokojnie można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.
 
Nie tak dietetycznie ale dziewczyny prosiły o przepis ;)

Składniki na kruchy spód:
250 g mąki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g = ok. 0,5 szklanki cukru,
100 g masła,
1 jajko + 2 żółtka.
Do miski wsypujemy mąkę, masło, cukier proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Cukier w cieście nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to należy dodać więcej mąki. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
Składniki na masę serową:
1-1,2 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
1 szkl. cukru,
3 szkl. mleka,
1/2 szkl. oleju,
1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego,
2 jajka + 4 żółtka
Twaróg zmielony 2 razy przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję wziąć wysokie, żeby nie pochlapało nam całej kuchni. Masa powinna być rzadka. W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec. Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika. Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączaną!!! opcją termoobiegu na 50-55 min.
Składniki na piankę bezową:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min. Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą. Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy. Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy z tym przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku. Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min spokojnie można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.
Muszę przyznać bez bicia, że przepis wydał mi się na tyle czasochłonny, że w końcu zrobiłam jakiś znaleziony na necie, taki błyskawiczny że trwa to 10 minut. Wyszedł taki sobie, niby super konsystencja i równiusieńki, nie opadł mi, ale za mało wyrazisty smak, taki delikatnie serowy, może mój błąd że dałam cukru waniliowego zamiast aromatu- tak jak było w przepisie. Jeśli będę miała kiedyś napływ sił to wypróbuje ten od Ciebie:)
 
Muszę przyznać bez bicia, że przepis wydał mi się na tyle czasochłonny, że w końcu zrobiłam jakiś znaleziony na necie, taki błyskawiczny że trwa to 10 minut. Wyszedł taki sobie, niby super konsystencja i równiusieńki, nie opadł mi, ale za mało wyrazisty smak, taki delikatnie serowy, może mój błąd że dałam cukru waniliowego zamiast aromatu- tak jak było w przepisie. Jeśli będę miała kiedyś napływ sił to wypróbuje ten od Ciebie:)
A masz jakiś robot kuchenny? Ja wszystkie składniki na masę serową wrzucam do malaxera 5min i gotowe. Ser oczywiście zwykły w kostkach daje... zawsze wychodzi idealnie i szybko...
 
A masz jakiś robot kuchenny? Ja wszystkie składniki na masę serową wrzucam do malaxera 5min i gotowe. Ser oczywiście zwykły w kostkach daje... zawsze wychodzi idealnie i szybko...

Tak, ten z lidla, lyzka wymieszalam szybciutko i nawet sie nie nameczylam, tylko o smak się rozchodzi. Jaki to jest ser w kostkach? Ja dałam taki z wiaderka mielony 1 kg
 
Tak, ten z lidla, lyzka wymieszalam szybciutko i nawet sie nie nameczylam, tylko o smak się rozchodzi. Jaki to jest ser w kostkach? Ja dałam taki z wiaderka mielony 1 kg
Taki zwykły twaróg. Nie mielony.
A sernik smakuje tak samo jak tradycyjnie robiony.
 
Do góry