reklama
Kotleciki z soczewicy i hummus - smakowita zmiana planów

Kotleciki z soczewicy i hummus - smakowita zmiana planów

Kotleciki z soczewicy i hummus - smakowita zmiana planów

Miał być falafel, ale cóż - miałam za mało cieciorki. Wobec tego zrobiłam warzywne kotleciki z soczewicy.

1. Ugotowałam żółtą soczewicę,

2. Hania w międzyczasie zmiksowała czerwoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki.

3. Przyprawiłyśmy papryką słodką, curcumą (bardziej dla urody dania niż jego smaku) i garam masalą.

4. Wbiłyśmy jedno jajko.

5. Do tego wsypałyśmy  kaszę manną (nieoczekiwanie, bo myślałam, że to bułka tarta i wsypałam 2 łyżki), potem trochę bułki tartej i szczyptę sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki zostały połączone. Masa została zmiksowana  i w postaci kotlecików usmażona.

Zrobiłam galopem hummus z cieciorki z puszki. Dodałam sok z cytryny, tahini, odrobinę czosnku, lodowatą wodę, sól, zatar i pyszną oliwę. Całość została zmiksowaną i finito.

Najtrudniejsze było robienie pity. To stanie przy kuchence, oczekiwanie pełne napięcia żeby nie spłonęła... Tak serio to pitę wyjęłam z torebeczki, wrzuciłam na patelnię z odrobiną oliwy i posypałam zatarem.

Na deser tym razem pomidor malinowy z oliwą i fetą.

Taki hummus to mus:)

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce