Pasta z fety, humus, pasta z bakłażana, ryż z cieciorką i chlebek arabski

Pasta z fety, humus, pasta z bakłażana, ryż z cieciorką i chlebek arabski

Dzisiaj Szymon poprosił o kanapki do szkoły, więc kulinarnie mogłam się dopiero spełnić w okolicy firmowego lunchu.

Dzisiaj zaserwowałam hummus, pastę z fety z oliwą, bazylią i czosnkiem, do tego pastę z pieczonego bakłażana z oliwą, czosnkiem, miętą, pietruszką, cytryną, skórką z cytryny itd. i pestkami granatu. Ryż brązowy połączony z tajskim, z ciecierzycą, przyprawami, pietruszką, żurawiną, borówką i cebulką podsmażaną, oliwki i chlebek arabski.

1. Hummus: cieciorkę zmiksowałam z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, zatarem i zimną wodą.

2. Pasta z fety: feta, oliwa z oliwek, świeże liście bazylii, czosnek – zmiksować.

3. Pasta z bakłażana: bakłażan pokroiłam w plastry, posoliłam, odstawiłam na 30 min. Piekarnik włączyłam na 240 stopni. Bakłażan przepłukałam, odcisnęłam, wymieszałam z oliwą, ułożyłam na blasze i wsadziłam do piekarnika na tryb grill na jakieś 30-40 min. Potem do malaksera, wlałam oliwę, wlałam sok z cytryny, dodałam tartej skórki cytrynowej, soli, pieprzu - posiekanej zielonej pietruszki i świeżej mięty garść - zmiksowałam. Dodałam pestki granatu.

reklama

4. Ryż. Ryż brązowy gotował się 35 min. w garnuszku. Tymczasem ryż biały tajski (pewnie basmati byłby idealny) przesmażyłam na patelni, dodałam wodę i sobie pyrkotał przez 15 min. Na patelni rozgrzałam garam masalę, cynamon, chili, kurkumę. Otworzyłam 2 puszki z cieciorką, wrzuciłam ją na patelnię i wymieszałam z przyprawami. Zapach boski. Potem całość przełożyłam do ryżu i przemieszałam.

Pokroiłam cebulę na cieniutkie plasterki. Obtoczyłam ją w mące. Rozgrzałam mocno olej słonecznikowy (wiem, nie powinno się na nim smażyć, ale może 1 raz nas nie zabije), wrzuciłam cebulę i smażyłam "na skwarki". Usmażoną położyłam na papierze kuchennym żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

Do ryżu dodałam pokrojoną zieloną pietruszkę, garść świeżej żurawiny i borówki leśnej. Na talerzu posypałam cebulką.

5. Chlebek arabski: wyjęłam z szafki, pokropiłam wodą i wrzuciłam do piekarnika. Oj, upiekłam bardzo. Powiedzmy, że był chrupki bardzo:) I jego przygotowanie zajęło mnóstwo czasu, bo w piekarniku był uwięziony chyba ze 20 minut. Dygresja: To w sumie wyjaśnia dlaczego włożenie do pieca na 3 zdrowaśki nie wychodzi "na zdrowie".

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Zupa dyniowa i nadziewana foccacia

Zupa dyniowa i nadziewana foccacia

Zupa dyniowa Upiekłam marchewkę, dynię, cebulę, czosnek, żółte buraki i pomidory. Wrzuciłam do garnka,...   Więcej

Makaron z pietruszkowym pesto i szybka zapiekanka makaronowo-serowa

Makaron z pietruszkowym pesto i szybka zapiekanka makaronowo-serowa

Mój dzisiejszy pomysł na makaron z pietruszkowym pesto był inspiracją do zrobienia lunchu na dzień...   Więcej

Sałatka z makaronem, sałatą, łososiem i fetą

Sałatka z makaronem, sałatą, łososiem i fetą

Prosta, szybka do zrobienia, bardzo smaczna, aromatyczna i pożywna sałatka. Mieszanka sałat, makaron...   Więcej

Wrap z kurczakiem, roszponką, serkiem kozim kremowym, mozzarellą i pomidorkami

Wrap z kurczakiem, roszponką, serkiem kozim kremowym, mozzarellą i pomidorkami

Dzisiaj proponujemy wrapa z kurczakiem, roszponką, serkiem kozim kremowym, mozzarellą i pomidorkami. ...   Więcej

Ciasto francuskie z cukinią, karmelizowaną cebulą i pomidorami z serem kozim

Ciasto francuskie z cukinią, karmelizowaną cebulą i pomidorami z serem kozim

Gotowe ciasto francuskie nałożyłam do foremki i wrzuciłam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika,...   Więcej

Makaron z warzywami, oregano i peperoncino

Makaron z warzywami, oregano i peperoncino

Dziś na lunch makaron z warzywami i aromatycznymi serami. Makaron z pszenicy durum. Cukinia, pomidory,...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce