reklama
Wiosenna frittata z warzywami

Wiosenna frittata z warzywami

To miało być jak wiosenny powiew. Jak zapowiedź nadchodzących świąt. I wtedy... mój wzrok padł na pieczarki. Powiem tak. Smakowo wyszło fantastyczne, wizualnie - jak woda z kałuży.

Podam przepis podstawowy:

Frittata

  • Roztopione masło
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 80g (1/2 szklanki) startej zielonej cukinii
  • 60 g (1/2 szklanki) startej marchwi
  • 50 g (1/2 szklanki) startego pasternaku (można pietruszkę)
  • 2 zielone cebulki, drobno posiekane
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 40 g (1/3 szklanki) grubo startego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka mąki, przesianej

Piekarnik włącz na 180 stopni.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cukinię, marchew, pasternak, szalotki i duś mieszając, przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Potem połącz mieszankę warzyw, jaj, sera i pietruszkę z mąkę. Dobrze wymieszaj.

Posmaruj foremkę roztopionym masłem, wlej masę i wstaw do piekarnika na 12 min.

Ja oczywiście musiałam zmienić, bo dodałam do warzyw pieczarki oraz gałkę muszkatołową i pieprz oraz sól i trochę więcej mąki. Plus taki, że na ciepło i na zimno bardzo smaczne.

reklama

Niezbędniki w dziale przepisy

Przedszkolak

W zerówce