Lunchbox Koguta Zdzisia - granola z orzechami i dmuchanym prosem i mini szaszłyki

Lunchbox Koguta Zdzisia - granola z orzechami i dmuchanym prosem i  mini szaszłyki

Kogut – głośny i punktualny fan estetyki. Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich wstających bladym  świtem, spieszących się do szkoły  i przedszkola. Ekspresowa granola z patelni z dodatkiem orzechów i ekspandowanego prosa. Połączona z kokosowym jogurtem i owocami będzie zastrzykiem energii na dobry początek dnia. Słodycz poranka zrównoważymy pełnoziarnistym tostem z zielonym pesto oraz mini szaszłykami kuszącymi kolorami w iście włoskim stylu.

reklama

  1. granola z orzechami i dmuchanym prosem
  2. jogurt kokosowy lub naturalny
  3. borówki, truskawki
  4. pieczywo tostowe pełnoziarniste
  5. zielone pesto
  6. mini szaszłyki – pomidory koktajlowe, mini mozzarella, oliwki czarne, listki bazylii

GRANOLA Z PATELNI

  • 1 szkl płatków owsianych
  • 0,5 szkl ekspandowanego prosa (jagły)
  • 0,5 szkl siekanych orzechów (laskowe+włoskie)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 solidne łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Dużą patelnię porządnie rozgrzej. Płatki z siekanymi orzechami i solą wymieszaj w misce. Żurawinę pokrój na drobniejsze kawałki. Olej wymieszaj z miodem. Płatki z dodatkami wsyp na patelnię, zmniejsz ogień. Podpiekaj zawartość patelni przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, by płatki się nie przypaliły. Dorzuć sezam, wiórki, jagły i zamieszaj. Wlej olej z miodem i mieszaj wszystko dokładnie, aż płyn oblepi płatki z orzechami i wiórkami. Zdejmij z ognia. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Dodaj żurawinę i przesyp do słoika.

TIP: Do granoli możesz dodać kakao lub po przestudzeniu posiekaną gorzką czekoladę. Dobrym dodatkiem są również kawałki suszonych jabłek lub siekane suszone morele. Skomponuj ulubiony zestaw! Jogurt połącz z granolą najlepiej przed spożyciem.

reklama

MINI SZASZŁYKI Z GRZANKĄ

  • kromkę pełnoziarnistego pieczywa włóż na kilka minut do tostera; gdy będzie chrupiąca, posmaruj niewielką ilością zielonego pesto
  • na wykałaczkę nadziej pomidorka, kulkę mini mozzarelli, listek bazylii oraz czarną oliwkę

 

Gotowe!

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: